Onderstammen zagen voor naderende vorst

Bastiaan Woolderink van boomkwekerij Kriellaars is deze week met twee collega's druk bezig om een laatste hoek onderstammen te zagen vlakbij Biddinghuizen in Flevoland.

Onderstammen+zagen+voor+naderende+vorst
© Haijo Dodde

Vanuit zijn cockpit kijkt de boomkweker geconcentreerd naar het zaagblad van de rooimachine voor de onderstammen. Hij legt uit dat het belangrijk is om de onderstammen net boven het moerbed af te zagen. 'Dit is een relatief jong moerbed en dan is het vaak lastig om de juiste hoogte voor het zagen te bepalen. Het doel is om goed bewortelde onderstammen te rooien, maar we willen ook het moerbed intact houden.'


Het zagen van onderstammen van een moerbed is secuur werk en vergt concentratie van de chauffeur in zijn cockpit.
Het zagen van onderstammen van een moerbed is secuur werk en vergt concentratie van de chauffeur in zijn cockpit. © Haijo Dodde

Woolderink werkt bij boomkwekerij Kriellaars in Espel in de Noordoostpolder. Deze week rooit hij in loonwerk kweeonderstammen in de buurt van Biddinghuizen. Het betreffende moerbed is van boomkweker Cornelissen in het Gelderse Tiel. Die kweker gebruikt de onderstammen voor zijn perenbomen.

'Het is nu even gas geven om voor de vorstperiode nog zoveel mogelijk onderstammen van het land te halen. Als het vriest, heeft de boomkweker voldoende tijd om te sorteren', zegt Woolderink. 'Het zijn de laatste loodjes van dit seizoen. Hierna nog een laatste perceel in Oostelijk Flevoland, dan is het zaagwerk weer klaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer