Fruitbomen.net in Boskoop verkoopt vooral aan particulieren

Handelskwekerij Fruitbomen.net biedt particulieren een breed assortiment aan fruitbomen en -planten. Door brexit en corona is de vraag groter dan het aanbod, maar het bedrijf heeft voor zijn klanten goede alternatieven voorhanden.

Fruitbomen%2Enet+in+Boskoop+verkoopt+vooral+aan+particulieren
© Pim Mul

'Het begon met een weddenschap', zegt Frank Houweling van fruitbomenkwekerij Houweling in het Zuid-Hollandse Boskoop. 'We wilden kijken hoe de verkoop van fruitbomen het snelst ging. Mijn broer Heiko probeerde het via Marktplaats, ik bouwde een website en won.'

Daarmee begon de omvorming van het familiebedrijf van een kwekerij met vooral hortensia's naar een handelsbedrijf in fruitbomen. In 2009 is Fruitbomen.net gelanceerd met als doel om een zo groot mogelijk assortiment fruitbomen te kunnen leveren in alle denkbare maten en vormen.


Beste periode

'Heiko vond het als hobby altijd al leuk om fruitbomen te kweken, maar toen hij in een tuincentrum werkte, merkte hij dat het voor consumenten moeilijk was om eraan te komen. De beste periode om fruitbomen te kopen, is van november tot maart, maar tuincentra hebben ze dan niet in hun assortiment. Dat bestaat dan meer uit kerst- en winterartikelen.'

Als iemand een soort wil hebben die wij niet verkopen, dan gaan we daarnaar op zoek

Frank Houweling, Fruitbomen.net in Boskoop

Fruitbomen.net is begonnen met de verkoop van appel- en perenbomen, maar het assortiment is snel gegroeid. Het bedrijf is specialist in druivensoorten die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. De ondernemers kunnen daarvan veertig soorten leveren. Daarnaast verkopen ze alle mogelijke fruitsoorten, zoals mango's, citrusvruchten, drakenfruit en 108 soorten appels. Deze zijn te koop in laag-, middel- en hoogstam, al dan niet als leiboom, en voor bepaalde soorten als mini- en dakfruitboom.

Een klein deel van de bomen en planten kweekt de familie Houweling zelf. Het grootste deel komt van andere kwekers, die deels voor Fruitbomen.net op contract telen, zoals speciale rassen blauwe bessen. 'We houden innovaties in de fruitteelt in de gaten en geven onze klanten, voor 95 procent particulieren, graag advies over verzorging en bestuiving', zegt Frank Houweling. Hij werkt op vrijdag en zaterdag in de kwekerij en heeft daarnaast een baan in de IT.


Eetbare tuinen

Het assortiment van Fruitbomen.net, waarvan ook oude rassen deel uitmaken, sluit aan bij de trend naar eetbare tuinen en voedselbossen. 'Klanten die daarmee bezig zijn, zoeken vaak minder algemene fruitsoorten. Vaak weten ze niet dat planten als kornoelje, vlierbes en krentenboom ook eetbaar fruit opleveren en dat je sierappels ook kunt eten.' De kwekerij probeert de milieubelasting zo laag mogelijk te houden met ziekteresistente rassen en biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Voor de coronacrisis kwamen klanten vooral zelf naar de kwekerij, tegenwoordig bestellen zij hun fruitbomen voor het grootste deel via de webshop. 'Heiko houdt zich voornamelijk bezig met de kwekerij, mijn vader met het verzorgen van de pakketpost en het inpakken en ik in het weekend met de verkoop', legt Houweling uit. 'Mijn moeder doet de bezorging in Utrecht en Zuid-Holland. Klanten die bomen bestellen die we niet via pakketpost kunnen versturen, vragen we om ze hier te komen halen. Voordeel is dat we op zachte veengrond zitten, waardoor vooral de oude fruitbomen die we kweken, veel lichter zijn dan als ze op andere grondsoorten groeien.'


Pittige tijd

De ondernemers hebben al meerdere keren een aanbod gekregen om zelf op contract te kweken voor grote handelskwekerijen, maar dat hebben ze afgeslagen. 'We vinden het veel te leuk om ons assortiment nog verder te verbreden en planten en bomen te verkopen die alleen maar bij ons verkrijgbaar zijn', zegt Houweling. 'En als iemand een soort wil hebben die wij niet verkopen, dan gaan we daarnaar op zoek.' Hij geeft aan dat de kwekerij een pittige tijd achter de rug heeft, omdat de vraag naar hun producten groter is dan het aanbod, onder andere vanwege de brexit en de coronacrisis.

Tot nu toe heeft Fruitbomen.net nog geen euro aan marketing besteed en is ook het logo nooit serieus bedoeld geweest. Al 2,5 jaar zijn er plannen om de website te vernieuwen, maar daar is het tot nu toe niet van gekomen. Houweling hoopt dat hij daar in de rustige zomermaanden tijd voor kan vinden, hoewel het voor de verkoop niet echt nodig is.


Echte liefhebbers

'We hadden altijd meer planten dan klanten, maar nu is dat andersom', zegt Houweling. 'Afgelopen seizoen was 80 procent van ons assortiment niet leverbaar, maar hebben we onze klanten niet teleur hoeven stellen, doordat we hun goede alternatieven konden bieden. Gelukkig zijn veel van hen echte liefhebbers, die daar begrip voor hebben. Maar mensen die minder groene vingers hebben, begrijpen soms niet dat je een hoogstamboom niet in een week op kunt kweken. Natuurlijk snap ik best dat ze dan teleurgesteld zijn.'


De handelskwekerij in Boskoop heeft nu meer klanten dan planten.
De handelskwekerij in Boskoop heeft nu meer klanten dan planten. © Pim Mul


Omzet is voldoende om van te leven

De kwekerij van de familie Houweling in Boskoop is 1,5 hectare groot, waarvan 3.000 vierkante meter is ingericht als winkel met binnen- en buitenruimte. Naast de twee broers en hun ouders werken twee vaste medewerkers en een seizoenskracht in het bedrijf en doet hun zus de administratie. Ze verkopen jaarlijks 40.000 tot 45.000 bomen en struiken. Dat levert voldoende omzet op om van te kunnen leven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer