Grote problemen bij export en betalingen vruchtbomen

Nederlandse boomkwekers ondervinden grote problemen met vervoer en betalingen van vruchtbomen naar Rusland, meldt de Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO). Het grootste probleem zijn de betalingen.

Grote+problemen+bij+export+en+betalingen+vruchtbomen
© Haijo Dodde

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn nauwelijks nog bomen geëxporteerd. De vraag is of de handel nog doorgang gaat vinden voor het einde van het seizoen.

Voorzitter Pieter van Rijn van de LTO-cultuurgroep Fruitgewassen kan geen exacte aantallen noemen van Nederlands uitgangsmateriaal dat naar Rusland gaat, laat hij weten in een reactie aan NFO. 'Over de hele sector bezien is Rusland geen grote afnemer, maar er zijn wel enkele grote Nederlandse bedrijven die grote aantallen naar Rusland exporteren.'

Onderstammen

Nederlandse boomkwekers leveren vooral onderstammen voor de Russische markt. Maar Italië is volgens NFO de belangrijkste speler op de markt. Het land exporteert grote aantallen kant-en-klare bomen, vooral Gala, Golden Delicious en Braeburn. In de zuidwestelijke regio's van Rusland worden jaarlijks 40 miljoen appelbomen geplant.

Nederlandse boomkwekers hebben volgens Van Rijn de meeste leveringen al gedaan. Het grootste probleem zijn de betalingen. Door de sancties op het internationale betalingsverkeer kunnen Russische ondernemers niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De komende weken nemen boomkwekers besluiten over de hoeveelheden bomen en uitgangsmateriaal die ze voor het komende seizoen gaan opzetten. Hoe de oorlog in Oekraïne dit zal beïnvloeden, is nog afwachten, concludeert NFO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer