Zelensky: 'Poetin probeert landbouw te vernietigen'

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de wederopbouw van zijn land als de Russische invasie ten einde is. Hij benoemde speciaal de landbouw en de rol die Nederland daarbij kan spelen.

Zelensky%3A+%27Poetin+probeert+landbouw+te+vernietigen%27
© Tweede Kamer

'Ons land kan een van de sterkste landbouwlanden van de wereld zijn', sprak Zelensky via een digitale verbinding tot de Tweede Kamer. 'Samen kunnen we nog meer opbouwen en een echt sterk landbouwland worden.' Hij verweet Rusland ook 'honger te brengen' naar Oekraïne en de rest van de wereld. Het leger van president Vladimir Poetin probeert volgens hem ook de landbouw in zijn land te vernietigen.

Zelensky hoopt op Europese steun en op de inzet van Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. 'Ik droom van de dag dat de vluchtelingen na het einde van de Russische agressie jullie bedanken, om daarna naar het herbouwde Oekraïne terug te keren.' De president deed een oproep aan ons land. 'Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.'


Van het gas

Zelensky heeft de Tweede Kamer ook opgeroepen om open te staan voor een boycot van zowel gas als olie uit Rusland. 'Wees bereid om de energie uit Rusland te stoppen', zei hij in zijn toespraak tot het parlement. Wat Zelensky betreft, moet alle handel met Rusland worden opgeschort. 'Zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Nederland heeft in EU-verband al sancties opgelegd aan Rusland, maar de import van olie en gas gaat door. Juist daaraan verdient Rusland het meest. Premier Mark Rutte zei onlangs dat een importstop op Russische olie wellicht snel kan worden geregeld. Nog te veel EU-landen zijn echter te afhankelijk van Russisch gas om dat nu al van de Europese markt te kunnen weren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer