Duitse boerenbond pleit voor nationale reserve kunstmest

De Duitse boerenbond DBV heeft de landelijke en regionale landbouwministers opgeroepen voor volgend jaar alvast een nationale reserve kunstmest aan te leggen.

Duitse+boerenbond+pleit+voor+nationale+reserve+kunstmest
© Twan Wiermans

Verder vraagt de DBV van de regering in Berlijn een tijdelijke intrekking van de milieubelasting op energie en brandstof. DBV-voorzitter Joachim Rukwied deed zijn oproep aan de halfjaarlijkse Landbouwministersconferentie (AMK) die deze week werd gehouden.

Rukwied maakte een vergelijking met de gas- en oliereserves die de EU-landen de komende maanden aanleggen. Hij riep landbouwminister Cem Özdemir op om maatregelen te nemen om de voedselvoorziening veilig te stellen en de kosten te beheersen.


Knelpunten

De Duitse Boerenbond waarschuwde de ministers voor knelpunten in de bevoorrading van meststoffen. Op korte termijn zou voldoende productiecapaciteit voor stikstofmeststoffen in stand moeten worden gehouden als de Russische gasvoorziening wordt onderbroken. 'Mocht die stokken, dan zijn vanaf 2023 aanzienlijk lagere oogsten onvermijdelijk', benadrukte Rukwied.


Om de kosten te drukken, verwacht DBV een tijdelijke schorsing van de energiebelasting op brandstoffen. Rukwied ziet het vorige week aangekondigde hulppakket van de Duitse coalitieregering als de eerste belangrijke stap in het ontlasten van de landbouw.


Voedselproductie

De boerenbond roept daarnaast de Duitse regering op om alle versoepelingen, die de Europese Commissie medio maart heeft aangebracht in het GLB-landbouwbeleid, volledig door te voeren. 'We moeten het bestaande potentieel voor voedselproductie in Europa benutten om voldoende beschikbaarheid te garanderen van ruw materiaal.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

In Europa is de laatste tijd ook meer draagvlak ontstaan voor het toepassen van kunstmestvervangers op basis van dierlijke mest. Lange tijd was Nederland vrijwel de enige lidstaat die hier belang aan hechtte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer