Friese boeren vangen Oekraïense vluchtelingen op

Melkveehouder Jitty van der Werf neemt op haar boerderij in het Friese Hitzum vluchtelingen uit Oekraïne op. Ze kreeg zo veel aanmeldingen dat ze besloot ook andere boeren te benaderen. Inmiddels heeft Van der Werf zeventig vluchtelingen op verschillende adressen ondergebracht.

Van der Werf licht toe waarom boeren goed kunnen helpen. 'De voordelen van een agrarisch bedrijf met erf is dat er ruimte is. We kopen zelf stacaravans waar onze gasten kunnen verblijven.' Als de vluchtelingen bij haar aankomen, krijgen ze een maaltijd. Daarnaast kunnen ze wat kleding uitzoeken die gedoneerd is door mensen uit de buurt. Daarna vertrekken ze naar de boer waar ze langer verblijven.

Die boer of Van der Werf helpt ook met de inschrijving in Nederland. Verder heeft ze contact met een uitzendbureau, want de meeste mensen willen graag weer aan het werk. Voordat haar gasten een baan hadden, staken ze regelmatig de handen uit de mouwen op de boerderij. 'Ze hebben ook geholpen bij het melken.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De boerin had het wel gewaardeerd als de gemeente een handje had geholpen. 'Dat gaat niet alleen om het financiële deel, maar laat je zien. Dat gebeurt helaas niet.' Ze heeft inmiddels een band opgebouwd met haar gasten. Ze communiceren met elkaar via een taalapp op de telefoon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer