Komkommer- en tomatenteler Bakker: 'We kunnen tegenvallers deels opvangen'

Op de kop af 25 jaar telen Hugo en Rob Bakker samen komkommers en trostomaten. Ze hebben 11 hectare glas in het Limburgse Maasbree. 'We hebben gelukkig goede jaren gekend, waarmee we de huidige tegenvallers deels kunnen opvangen.'

Komkommer%2D+en+tomatenteler+Bakker%3A+%27We+kunnen+tegenvallers+deels+opvangen%27
© Laurens Eggen

Aan de actualiteit kan Rob Bakker (45) niet ontkomen. Door de geopolitieke spanningen en de oorlog in Oekraïne is op de gasprijzen al maandenlang geen peil te trekken. 'De bedrijfssituatie voor ons als komkommertelers is rigoureus veranderd', concludeert hij. 'Het is zelfs onmogelijk een goede businesscase te maken als de prijzen voor gas, kunstmest en transport zo hoog blijven en de meerkosten alleen bij ons, de producenten, worden neergelegd.'

De marktwerking is vooralsnog leidend. Zolang het aanbod en de vraag aan kasgroente in balans zijn, stijgen de opbrengstprijzen niet. Het brengt Bakker naar eigen zeggen in de overlevingsstand. 'We moeten alle zeilen bijzetten om deze tijd door te komen en het vertrouwen hebben dat het weer goed komt. Als de situatie zo blijft, zullen we als sector financiële steun uit Den Haag nodig hebben. Of er zal na verloop van tijd geen glastuinbouw in Nederland meer mogelijk zijn.'

Het zonnige voorjaarsweer eind maart voelt als een geschenk. Bakker: 'Vorig jaar hadden we in februari een dik pak sneeuw waardoor we de energieschermen open moesten houden om de sneeuw op de kassen te laten smelten. Dat kost veel energie en dus gas. Met dit warme voorjaarsweer hebben we gelukkig juist minder nodig dan normaal. Dat is een meevaller.'

We vinden het belangrijk de mensen die bij ons werken te waarderen

Rob Bakker, komkommer- en tomatenteler in Maasbree

Het is niet de eerste crisis die de ondernemer meemaakt. De financiële crisis rond 2009 en 2010 hakte er stevig in. Een jaar later zorgt de uitbraak van de Ehec-bacterie dat komkommers tijdelijk in de ban worden gedaan, terwijl de waarschijnlijke bron van de besmettingen kiemgroente was. 'We hebben gelukkig ook goede jaren waarin we verliezen kunnen compenseren', zegt Bakker. '2018 was zo'n jaar. In het eerste kwartaal hebben we de laatste uitbreiding gerealiseerd en meteen een heel goede productie gedraaid.'

Het bedrijf telt 11 hectare aan glas, verdeeld over drie afdelingen. Bijna jaarrond produceren de broers op traditionele wijze komkommers, met een piek van 1 miljoen komkommers per week in de zomer. In het najaar staan trostomaten in de kas. De vruchtwisseling zorgt met name voor een lagere virusdruk als de komkommerteelt weer opstart in januari.


Automatisering bij het inpakken.
Automatisering bij het inpakken. © Laurens Eggen

Bakker ziet het als een sport om zo optimaal mogelijk komkommers te telen. Hij houdt zich volop bezig met de dagelijkse productie en kosten. 'Juist de tevredenheid over onze komkommers in combinatie met een goede bedrijfsvoering heeft de groei mogelijk gemaakt. Daarnaast onderscheiden we ons met een goede kwaliteit en luisteren we naar de wensen van de klant. We leveren aan supermarkten in Nederland, Engeland en vooral Duitsland.'

De broers namen in 1997 het stokje over van hun ouders. 'Mijn vader deed een stapje terug en zei: doe het maar gewoon, ik ben er voor jullie op de achtergrond', blikt Bakker terug. 'De eerste jaren hebben we veel in samenspraak bepaald, maar gaandeweg zijn we steeds meer zelf het beleid gaan uitzetten.'

De twee locaties in het Oost-Brabantse Neerkant boden onvoldoende mogelijkheden om uit te breiden. In 2005 kochten ze in glastuingebied Siberië een voormalige rozenkwekerij en sindsdien voeren ze de naam Nature's Green Group.


Biologische bestrijding.
Biologische bestrijding. © Laurens Eggen

Het energievraagstuk eist al decennia de aandacht op. Sinds 2019 is het bedrijf aangesloten op een biomassa-installatie. Die verwarmt deels de kassen van vier glastuinders op Siberië. De overige energie wordt door de restwarmte van een warmtekrachtkoppeling geleverd. Deze zet gas om in warmte en CO? voor de plantgroei en levert stroom. Energieschermen zorgen voor extra besparing op de stookkosten.


Gasloze teelt

De glastuinbouw werkt met het programma Kas als Energiebron al jaren aan een gasloze teelt van planten en groenten. 'Maar zover is het nog niet', ziet Bakker. 'Een crisis als deze zet de rem op verdere innovatie om de simpele reden dat het rendement in de glastuinbouw onder druk staat. We moeten pas op de plaats maken en dat is heel jammer.'

Toch blijft duurzaam en verantwoord telen dagelijkse kost. 'Voor ons betekent dat: met zo effectief mogelijk gebruik van energiebronnen en hoofdzakelijk biologische bestrijding kwalitatief goed telen', geeft Bakker aan. 'Daarnaast vinden we het belangrijk om de mensen die bij ons werken te waarderen. We hebben jaarrond zo'n tien tot twaalf werknemers in dienst. In drukke tijden komen daar nog tien tot vijftig uitzendkrachten bij. Bovendien certificeren we onze producten. Zo blijven we een aantrekkelijke partij voor de retail. Het hele plaatje moet kloppen.'

Vooruitkijken is op dit moment lastig, erkent Bakker. 'Wat deze crisis typeert, is de grote onzekerheid. Je kunt begrotingen maken zoveel je wilt, maar die zijn met de huidige schommelingen van de energieprijs en overige kostprijsstijgingen telkens achterhaald. We moeten met alle scenario's rekening houden en hopen op betere tijden.'


Van jongs af aan in het bedrijf

Als tiener hielp Rob Bakker al mee op het ouderlijk tuinbouwbedrijf. 'Na school meehelpen met komkommers inpakken of de oogst was de normaalste zaak van de wereld en het werk vond ik leuk.' Na de middelbare landbouwschool nam Bakker, samen met zijn drie jaar oudere broer Hugo, de bedrijfsvoering over. In 2005 kochten ze in het Limburgse Maasbree een voormalig rozenbedrijf.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer