Graanhandel vraagt om tijdelijke uitzonderingsregel residuen

De Koninklijke Vereniging Het Comité van Graanhandelaren wil dat er gebruik wordt gemaakt van de uitzonderingsregel die de Europese Verordening voor gewasbeschermingsmiddelen aan lidstaten biedt voor noodsituaties. Dat verzoek heeft de vereniging aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gedaan.

Graanhandel+vraagt+om+tijdelijke+uitzonderingsregel+residuen
© Han Reindsen

Door leveringsproblemen vanuit Oekraïne, mede door gesloten havens aan de Zwarte Zee, zijn Nederlandse graanhandelaren genoodzaakt elders tarwe en mais te zoeken. Volgens directeur Caroline Emmen is dat al een uitdaging, maar komt daar nog een probleem bij.

Ze zegt dat handelaren kunnen uitwijken naar Noord- en Zuid-Amerika, maar dan tegen strikte Europese wetgeving omtrent residuen aanlopen. Voor bepaalde middelen die daar worden gebruikt, zijn in de Europese Unie geen importtoleranties vastgesteld.


Strengere normen

In dat geval geldt de detectiegrens als norm of zijn onze eigen residunormen, de Maximale Residu Limiet (MRL's), strenger dan de richtlijnen in die landen. Deze granen mogen dan niet worden geïmporteerd.

Emmen stelt dat in de eventuele uitzonderingsregel de garantie van voedselveiligheid moet worden gewaarborgd. 'Onze Europese moederorganisatie Coceral probeert dit op Europees niveau af te stemmen, zodat er vrij verkeer voor deze granen ontstaat in Europa, zo lang dat nodig is.'


Tijd dringt

'Het zou zomaar kunnen dat de tijd echt dringt voor het mogen toepassen van de uitzonderingsregel, benadrukt de directeur. 'Er is een reële kans dat andere landen, bijvoorbeeld China, ons voor zijn met het aankopen van partijen elders in de wereld.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Mais uit Oekraïne is vooral bestemd voor veevoer. Deze sector kampt met sterk gestegen grondstofprijzen door de oorlog. Ook daar maakt Emmen zich zorgen over: 'De samenstelling van veevoer, onder meer het eiwitgehalte, luistert heel nauw. Dus het is lastig om of elders mais vandaan te halen, dan wel alternatieven te vinden.'


Start zaaiseizoen

Normaal gesproken zou rond deze tijd het zaaiseizoen in Oekraïne moeten starten. Het volgende probleem dient zich daar echter aan: er is een tekort aan diesel, zaaizaad en mensen. Emmen: 'Als telers niet kunnen zaaien, dan missen we een oogst. Ook is het de vraag of wat er nu nog op het land staat, wel kan worden geoogst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer