De Valk Wekerom levert vanaf nu voer met dierlijk eiwit

Voerleverancier De Valk Wekerom heeft dinsdag zijn eerste bulk pluimveevoer met daarin dierlijk eiwit afgeleverd. Vorig jaar werd het verbod op het gebruik van diermeel opgeheven door de Europese Commissie.

De+Valk+Wekerom+levert+vanaf+nu+voer+met+dierlijk+eiwit
© De Valk Wekerom

AgruniekRijnvallei liet vorige week al weten voer te leveren met dierlijk eiwit. Directeur Martin Vervoorn van De Valk Wekerom is blij dat het nu zover is. 'Pluimveevoer waarin soja deels is vervangen door dierlijk eiwit, heeft aantrekkelijke voordelen. Dierlijk eiwit zorgt voor een betere darmgezondheid en voor een betere conditie in zijn algemeenheid met als resultaat minder uitval, zowel bij leghennen als bij vleeskuikens.'

Prijstechnisch is het volgens Vervoorn ook interessant. 'Bij de huidige grondstofprijzen is vooral het non-gmo-legvoer met dierlijk eiwit aanmerkelijk goedkoper. Bij regulier voer is het verschil in prijs minder, maar nog zeker lonend.'

Het verbod om dierlijke eiwitten in veevoer te verwerken, werd in december 2000 ingesteld naar aanleiding van de BSE-uitbraak. Op 7 september 2021 hief de Europese Commissie het verbod op. Voortaan mogen er dus weer dierlijke eiwitten afkomstig van varkensslachterijen in pluimveevoer worden verwerkt. Andersom mogen dierlijke eiwitten van pluimveeslachterijen in varkensvoer worden verwerkt.

De Valk Wekerom heeft voor zijn vestiging in het Drentse Meppel een vergunning gekregen om het pluimveevoer te mogen maken. Slechts een paar kleine aanpassingen waren nodig om het pluimveevoer met dierlijk eiwit daar te kunnen produceren.

Niet al het soja in pluimveevoer wordt door dierlijk eiwit vervangen, meldt De Valk Wekerom. Het percentage is afhankelijk van de fase waarin een koppel zich bevindt. Bovendien start de voerleverancier met een relatief laag percentage vanwege de gewenning bij het pluimvee en om er ervaring mee op te doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer