AgruniekRijnvallei verwerkt eerste dierlijk eiwit in pluimveevoer

De eerste partij verwerkt dierlijk eiwit (VDE) is door AgruniekRijnvallei verwerkt in pluimveevoer. De circulaire grondstof past goed in de natuurlijke behoefte van kippen, geeft de coöperatie aan. VDE kan worden gebruikt in gangbaar en in Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik (Vlog) pluimveevoer.

AgruniekRijnvallei+verwerkt+eerste+dierlijk+eiwit+in+pluimveevoer
© AgruniekRijvallei

De eerste partij is 24 maart door AgruniekRijnvallei (AR) ontvangen van Sonac, onderdeel van Darling Ingredients. Het betreft hier varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruik van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen.

Omdat kippen omnivoren zijn, hebben ze naast plantaardig voedsel ook behoefte aan met name dierlijk eiwit. Dat heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Een betere vertering zorgt ervoor dat er minder onverteerde delen overblijven. Dat resulteert in een goede darmflora, wat leidt tot gezondere kippen en een beter welzijn.


Afhankelijkheid overzeese bronnen

Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt het diervoeder en daarmee de pluimveeproductie meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen als soja. 'AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gebruiken', verzekert commercieel directeur Johan Schuttert.

'We zijn trots dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat wij als eerste mengvoerleverancier gestart zijn met de inzet van deze waardevolle grondstof. Enerzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen en anderzijds zorgt het voor een kostenbesparing.'


Gescheiden productie

Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer.

Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties, kan de mengvoerleverancier zonder extra investeringen verwerkt dierlijk eiwit toepassen in pluimveevoeders. De mogelijkheden van dierlijk eiwit in varkensvoeders en in biologische voeders worden momenteel onderzocht, meldt de coöperatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer