Groen licht EU: dier- en insectenmeel mogen weer in veevoer

De toelating van restproducten van slachtdieren (diermeel) en insectenmeel voor gebruik in diervoeders is goedgekeurd. Het Europees Parlement gaf daar dinsdag groen licht voor. Nevedi-directeur Henk Flipsen is daar blij mee, al plaatst hij direct een kanttekening. 'De acceptatie vanuit de markt is bijvoorbeeld nog wel van belang.'

Groen+licht+EU%3A+dier%2D+en+insectenmeel+mogen+weer+in+veevoer
© Twan Wiermans

VVD-Europarlementariër Jan Huitema maakte het positieve besluit direct bekend via een tweet. Hij is een van de parlementariërs die zich heeft ingezet voor het opnieuw toestaan van diermeel in diervoeders. Mede vanwege de zo gewenste eiwittransitie, waarbij Europa minder afhankelijk wil worden van de import van eiwitgrondstoffen.Het gebruik van dierlijk eiwit is al sinds de BSE-crisis in 2000 verboden in Europa. Dat verbod garandeerde dat er geen dierlijk eiwit van herkauwers in het veevoer kon zitten. Daarmee verdween het risico dat de prionen, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de dodelijke hersenziekte BSE, in de voedselketen terechtkwamen.


Testen beschikbaar

Het gebruik van diermeel en tegelijk ook insectenmeel is nu toegestaan. Van insecten was insectenolie al wel toegestaan in diervoeders, maar insecteneiwit nog niet. Het toestaan van dierlijkmeel en insecteneiwit is lang tegengehouden. Het was niet mogelijk om aan te tonen dat het dierlijk eiwit niet afkomstig zou zijn van koeien. Daar zijn nu wel testen voor beschikbaar.

Daardoor is het mogelijk om diermeel en ook insectenmeel te gebruiken. Dat is wel aan regels gebonden. Zo mag in voer voor kippen wel diermeel van varkens zitten, maar niet van kippen. En in voer voor varkens mag dan wel weer diermeel van kippen. Om dit mogelijk te maken, moet het productieproces van beide stromen goed worden gescheiden.


Nederland is er klaar voor

Henk Flipsen stelt dat het in de Nederlandse situatie wel goed lukt om diermeel in te zetten. De productieprocessen voor de verschillende diersoorten zijn hier al gescheiden. 'Maar dat wil nog niet direct zeggen dat we nu diermeel kunnen toepassen. De verschillende markten waar we voor produceren, moeten het gebruik van diermeel ook accepteren. Het Verenigd Koninkrijk heeft er moeite mee en in mindere mate Duitsland.'

Wel speelt de wens van Europa om minder afhankelijk te worden van de invoer van eiwitgrondstoffen een rol. 'Het gebruik van diermeel maakt ons niet ineens onafhankelijk van import', zegt Flipsen. 'Maar het helpt wel en dat zal worden meegenomen. Minder afhankelijk worden van import is overigens niet alleen maar een wens vanuit Europa. Het is ook nodig. De vraag naar eiwitgrondstoffen neemt wereldwijd toe. We moeten daarom over een jaar of twintig toch echt minder afhankelijk zijn van import.'


Kostenaspect

Bij de toepassing van diermeel of insectenmeel speelt ook het kostenaspect een rol. Momenteel gaat het diermeel bijvoorbeeld naar het voer voor huisdieren en vissen. Daar zullen de varkens en kippen mee moeten concurreren. 'Diermeel is daarbij dan wel een heel hoogwaardige grondstof met een heel goede aminozuursamenstelling', stelt Flipsen.

'Daarmee past het heel goed in de voeders voor jonge dieren die nog moeten leren om plantaardige eiwitbronnen te verteren. Voer met de juiste aminozuursamenstelling past het beste bij de behoefte van die jonge dieren op dat moment.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer