Deel van Kamer wil snel naar lager btw-tarief op groenten en fruit

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat de btw op groente en fruit zo snel mogelijk moet worden geschrapt. Dat maakten een aantal coalitiepartijen donderdag bekend in een debat met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Deel+van+Kamer+wil+snel+naar+lager+btw%2Dtarief+op+groenten+en+fruit
© Twan Wiermans

Van Ooijen werkt samen met staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën aan een verandering van het btw-systeem. Volgens Van Ooijen is het lastig om exact af te bakenen wat precies onder groenten en fruit valt. Hij verwacht daarover over een aantal maanden duidelijkheid te kunnen geven.

Tegen die tijd komt de VWS-staatssecretaris ook met een voorstel voor de invoering van belasting op suiker. Van Ooijen denkt aan een progressief belastingsysteem, waarbij het tarief meestijgt met de hoeveelheid suiker in een product.


Wettelijk vastleggen

In het debat kwam naar voren dat meerdere partijen in de Tweede Kamer graag zouden zien dat een aantal doelen van het Nationaal Preventieakkoord wettelijk worden vastgelegd. Maar Van Ooijen is daarin terughoudend. Hij vind dat de overheid een gezonde levensstijl niet dwingend kan opleggen. Volgens hem hangt de haalbaarheid van doelen ook af van de individuele keuzes die mensen maken.


Eerder liet ook belangenbehartiger GroentenFruit Huis al weten achter de invoering voor een lager btw-tarief te staan. Volgens de belangenbehartiger stimuleert een lager tarief de consumptie van groenten en fruit. 'We vragen aan de politiek zo snel mogelijk haast te maken om het btw-tarief naar 0 procent te verlagen voor deze producten', stelde directeur Janine Luten. 'Zo maken we van de gezonde keuze ook de makkelijke keuze.'Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer