Experts willen suikertaks op frisdrank en groente en fruit btw-vrij

Gezondheidsexperts adviseren een suikertaks op suikerhoudende frisdranken in te voeren. Ook zou de btw op producten uit de Schijf van Vijf, zoals groente, fruit, peulvruchten en vis moeten worden afgeschaft. Op deze manier kan overgewicht in Nederland worden tegengegaan, laat het RIVM weten.

Experts+willen+suikertaks+op+frisdrank+en+groente+en+fruit+btw%2Dvrij
© Dirk Hol

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dit op basis van onderzoek onder gezondheidsexperts van universiteiten en kennisorganisaties. Om problematisch alcoholgebruik en overgewicht verder te verminderen in Nederland zijn extra maatregelen nodig, concludeert het RIVM.

Verder adviseren de voedingsmiddelendeskundigen om strengere afspraken te maken met werkgevers over gezond eten op de werkvloer en om op minder plaatsen fastfood te verkopen. Daarbij raden ze aan om accijns op drank en tabak te verhogen. Ook pleiten ze voor strengere afspraken rondom marketing op plaatsen waar veel jongeren komen, zoals bij sportverenigingen en op scholen. En ze stellen voor om alcohol alleen nog bij slijters te verkopen.


Grootste oorzaak van ziekte

Volgens het RIVM sterven er elk jaar 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze vormen samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eerder pleite de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving er al voor om gezond eten meer te promoten en ongezond gedrag tegen te gaan.

Het onderzoek is gedaan op verzoek van het ministerie van VWS. Uit eerder RIVM-onderzoek bleek dat de huidige afspraken in het Nationaal Preventieakkoord niet genoeg zijn om de ambities voor problematisch alcoholgebruik en overgewicht te halen.

Er is in het onderzoek niet gekeken naar de haalbaarheid van de maatregelen. Bijvoorbeeld of er genoeg geld of draagvlak is. Daarnaast is een doorrekening van de maatregelen nodig om te bepalen in hoeverre de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord hiermee binnen bereik komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer