De Groot en Slot: 30 procent uien gezaaid

Accountmanagers van De Groot en Slot schatten in dat ongeveer 30 procent van het uienareaal in Nederland en België is ingezaaid. Dat liet de zaadfirma eind vorige week weten in haar nieuwsbrief.

De+Groot+en+Slot%3A+30+procent+uien+gezaaid
© Koos van der Spek

Volgens De Groot en Slot worden op zowel de lichte als zwaardere gronden volop uien gezaaid. Ook meldt de zaadfirma dat naar schatting 80 tot 90 procent van de tweedejaarsplantuien al in de grond zit. Overigens lijkt het erop dat het uienareaal dit jaar een stuk lager uitvalt dan vorig jaar.

Zoals gewoonlijk starten telers in het zuiden van Nederland en België als eerste met uien zaaien. Daarna volgt de rest van Nederland. Het verschil in zaaimoment tussen Noord en Zuid is doorgaans drie weken. Dit jaar lijkt die periode een stuk korter, merkt De Groot en Slot op.


Beregenen

De zaadfirma meldt dat akkerbouwers op lichte gronden de percelen nu ploegen, voordat ze het land klaarmaken voor het zaaien. Op zwaardere gronden is hier en daar zelfs al beregend. Telers geven aan dat de grond er goed uitziet ondanks de weinige vorst afgelopen winter.


Volgens De Groot en Slot kunnen telers bijna overal in vochtige grond zaaien. Als de grond te droog wordt, adviseert het bedrijf te gaan beregenen voor het zaaien en niet pas na het zaaien. Bij die laatste optie is er een grotere kans dat de grond dichtslaat. De zaadfirma verwacht dat op de meeste plekken beregenen niet nodig is, maar ziet ook dat na de relatief natte winter sommige percelen door de zon en wind al (te) snel opdrogen.
Aanleg proefvelden

In de laatste weken zijn medewerkers van De Groot en Slot op verschillende plaatsen in Nederland begonnen met het opzetten van een aantal proefvelden voor een voortgezet onderzoek. Zo zijn in de Noordoostpolder nieuwe generaties plantuien geplant. Anderhalve week later werd in het Zeeuwse Lewedorp dezelfde proef aangelegd.

In het onderzoek worden de huidige rassen op de genoemde locaties vergeleken met nieuwe rassen en potentieel nieuwe plantuienrassen. Later in het jaar gaat De Groot en Slot de proeven beoordelen op vroegheid, opbrengst en kwaliteit.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer