Handel verwacht meer vraag naar gecertificeerde uien

Uienhandelaar Wim Waterman ziet de vraag naar gecertificeerd geteelde uien toenemen, zowel in Europa als wereldwijd. Hij adviseert Nederlandse uientelers om daar voor komend teeltseizoen rekening mee te houden.

Handel+verwacht+meer+vraag+naar+gecertificeerde+uien
© Johan Wissink

Waterman meldt dit in een marktupdate op de website van handelsbedrijf Waterman Onions in Emmeloord. 'Wij zien dat certificaten als PlanetProof en Global GAP steeds meer een vereiste worden voor de internationale retail', stelt de Flevolandse uienhandelaar.

Uientelers die hun afzetmogelijkheden willen vergroten, zouden volgens hem slim moeten kijken naar de benodigde certificaten. 'Bij niet-gecertificeerde uien ben je namelijk overgeleverd aan de bulkmarkt. We zien ook dit jaar dat de afzet en de prijsvorming juist op deze markt moeizaam verloopt.'


Minder uien telen

Voor seizoen 2022-2023 gaat Waterman er nu al vanuit dat de verwachte areaalkrimp van uien voor minder druk op de uienmarkt zorgt. Ook internationaal ziet de handelaar een trend dat er iets minder interesse is om uien te telen. 'Telers zullen eerder kiezen voor meer aardappelen en granen vanwege het gunstige marktperspectief van deze gewassen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer