Matige uienprijzen op flauwe markt

De prijzen voor gele uien blijven ondanks redelijke exportcijfers onder druk staan. Voor rode uien stijgen de noteringen wel deze week.

Matige+uienprijzen+op+flauwe+markt
© Twan Wiermans

Op de regionale landbouwbeurzen daalden de noteringen voor gele uien met 0,25 euro tot 1 euro per 100 kilo. Voor de grofste uien wordt een indicatieprijs afgegeven van 11 tot 13 euro per 100 kilo. De noteringscommissie voor Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in Emmeloord meldt dat er weinig transacties zijn en omschrijft de markt als flauw.

Rode uien zijn wel beter aan de prijs. Bij beurs Goes steeg de notering deze week bescheiden met 0,50 euro naar 25 tot 30 euro per 100 kilo voor de grofste sortering. LNCN noemt de markt voor rode uien 'vast'. Op donderdag werd daar de prijs voor 30 tot 60 procent grove uien verhoogd van gemiddeld 20,50 euro naar 25 euro. De bandbreedte tussen goede uien en uien van een mindere kwaliteit is wel 10 euro.

Groot aanbod dit jaar

De matige prijzen voor gele uien zijn vooral een gevolg van het grote aanbod van dit jaar. De definitieve oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst uit dat in 2021 bijna 12 procent meer uien zijn geoogst als het jaar daarvoor. Verder blijkt uit de laatste inventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw dat de uienvoorraden in Nederland voor de verkoop in de tweede seizoenshelft nog zo'n 10 procent hoger zijn dan vorig jaar.

Overigens ligt de uienexport in het seizoen 2021-2022 goed op schema. Tot en met week 7 is al bijna 963.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Dat is ruim 35.000 ton meer dan vorig jaar op hetzelfde moment in het afzetseizoen.

Opmerkelijk tot dusver is dat de export ook na de jaarwisseling goed blijft doorlopen, met weekvolumes van veelal boven de 20.000 ton. Belangrijke afnemers zijn Groot-Brittannië, Ivoorkust, Gambia, Guinee en Mauritanië.

• Bekijk de marktprijzen van uien

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer