Uienmarkt reageert nauwelijks op eerste inzaai

De eerste zaaiuien worden de grond ingebracht. Tot dusver lijkt de inzaai nog nauwelijks invloed te hebben op de uienmarkt, zo blijkt uit cijfers van de landbouwbeurs in Goes en Middenmeer. Ook de oorlog in Oekraïne en de zorgen over de voedselschaarste doen nog weinig met de prijsvorming.

Uienmarkt+reageert+nauwelijks+op+eerste+inzaai
© Koos v.d. Spek

Op de landbouwbeurs in Goes werd maandag de prijs van grove uien (60 millimeter opwaarts) zelfs verlaagd met 0,75 euro per kilo naar 11,50 tot 13 euro per 100 kilo. In de toelichting staat vermeldt dat voor goede partijen 15 euro wordt betaald en dat er weinig transacties plaatsvinden. Fijne uien op de landbouwbeurs in Middenmeer noteren woensdag 10,50 tot 12 euro per 100 kilo.

De rode uien lieten in Goes wel een lichte stijging zien. De prijs werd maandag met 0,50 euro per kilo verhoogd naar 25 tot 30 euro per 100 kilo. Deze prijsontwikkeling heeft mogelijk een verband met de krimp van het Nederlandse uienareaal. Specialisten van zaadfirma's voorspelden eerder dat het aandeel rode uien mogelijk met bijna 20 procent stijgt. Dat betekent dat de areaalafname vooral de gele uien betreft.


Eerste inzaai vorige week

De eerste akkerbouwers startten eind vorige week met het inzaaien van zaaiuien. Door de gunstige weersomstandigheden van de afgelopen tijd blijken percelen in het zuidwesten, Flevoland en Groningen goed berijdbaar. Mogelijk heeft de nachtvorst van vorige week ervoor gezorgd dat de kluiten goed uit elkaar vallen.


Overigens meldt De Groot en Slot dat de zaadfirma door de hele Benelux depots heeft waar zaad ligt opgeslagen. Daar kunnen 'late beslissers' of telers die nog uienzaad tekortkomen uitgangsmateriaal van diverse rassen ophalen.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer