Staghouwer wijst conclusies PAN Nederland over residuen af

Er is geen aanleiding om zorgen te hebben over de veiligheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen, stelt landbouwminister Henk Staghouwer. Hij wijst daarmee de conclusies van PAN Nederland over residuen af.

Staghouwer+wijst+conclusies+PAN+Nederland+over+residuen+af
© Dirk Hol

Staghouwer reageert hiermee op vragen van PvdD-Kamerlid Leonie Vestering over gebruikte 'landbouwgifcocktails'. Pesticide Action Network (PAN) Nederland stelt in zijn rapport dat het gemiddeld aantal middelenresten op Nederlandse aardappelen, groente en fruit de afgelopen zeven jaar is toegenomen.

'De cijfers die door PAN Nederland worden gepresenteerd, komen uit een steekproef waarvan onduidelijk is hoe die zich verhoudt tot het gehele volume Nederlands product. Bovendien blijkt uit de inspectieresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over 2020 dat het aantal overschrijdingen van de maximaal toegestane residuen van gewasbeschermingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland en de EU zeer gering is', meldt de minister.


Geen onderdeel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de maximaal toegestane residuen, ofwel de Maximale Residu Limiet (MRL) op voedsel. Het gemiddeld aantal residuen van bestrijdingsmiddelen is daar geen onderdeel van. Volgens Staghouwer kan daarom geen betrouwbare conclusie worden getrokken over het gemiddeld aantal residuen van bestrijdingsmiddelen in bijvoorbeeld het gehele volume aan Nederlandse producten op basis van de NVWA-gegevens.


'Op basis van de huidige kennis over cumulatieve blootstelling van de consument aan residuen van middelen is er geen aanleiding om zorgen over de veiligheid te hebben', stelt Staghouwer. Het RIVM en andere instituten in de EU hebben een methode ontwikkeld voor het berekenen van het gezondheidseffect van residuen van verschillende gewasbeschermingsmiddelen die de consument per dag via de voeding binnenkrijgt.


Geen aanvullende maatregelen

'Uit de berekeningen blijkt dat de combinatie van residuen van verschillende middelen met hetzelfde effect op het lichaam geen risico voor de volksgezondheid oplevert. Op dit moment is er dus geen aanleiding voor aanvullende maatregelen', geeft Staghouwer aan.

Verder laat de LNV-minister weten dat het RIVM en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) een methodiek hebben ontwikkeld om het cumulatieve effect van residuen van verschillende middelen te berekenen. Voor twee werkingsmechanismen zijn de gevolgen inmiddels berekend.


Veilige grenswaarden

Volgens Staghouwer blijken deze effecten onder de veilige gezondheidskundige grenswaarden te blijven, waardoor aanpassing van het MRL niet nodig is. 'Op dit moment wordt bepaald wat en hoeveel het effect is van iedere goedgekeurde werkzame stof op andere organen. Deze bepaling vergt nog enkele jaren.'


Bekijk hieronder het complete antwoord van minister Staghouwer

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer