PAN Nederland: 'Middelen op bollen wel gevaarlijk voor insecten'

Pesticide Action Network (PAN) Nederland blijft achter zijn conclusie staan dat gewasbeschermingsmiddelen op bollen wel gevaarlijk zijn voor insecten. In twintig van de 21 onderzochte monsters werden door onderzoekers middelen gevonden die tijdens de teelt en als voorjaarsbloeier met grote waarschijnlijkheid bijdragen aan de teruggang van insecten.

PAN+Nederland%3A+%27Middelen+op+bollen+wel+gevaarlijk+voor+insecten%27
© Han Reindsen

PAN Nederland reageert hiermee op de herbeoordeling van zijn bollenonderzoek. Die werd in opdracht van Royal Anthos, de koepelorganisatie voor bloembollenhandelaren, uitgevoerd. Onderzoeksbureau Vertify kwam vorige week na deze herbeoordeling tot de conclusie dat de aangetroffen gehalten en middelen op bloembollen veilig zijn voor insecten.


'Het is opmerkelijk dat Vertify in zijn onderzoek geen aandacht besteedt aan de giftigheid van de gevonden stoffen, maar een systeem van het bagatelliseren van het aantal gevonden residuen toepast', stelt PAN Nederland. 'Vertify elimineert zelfs de gemeten omzettingsproducten van bestrijdingsmiddelen. Die kunnen even gevaarlijk of nog gevaarlijker voor insecten zijn dan de oorspronkelijke stof.'


Verstoring voortplanting insecten

Volgens PAN Nederland is de rapportagegrens van 0,05 milligram per kilo vers gewicht, die certificerende instanties en retailers gebruiken bij residuonderzoek, te hoog. 'Er zijn insecticiden waarvan 0,001 milligram per kilo plantenweefsel voldoende is om de voortplanting van insecten te verstoren, bijvoorbeeld fipronil bij koolwitjes.'

'In ons bloembollenonderzoek zijn met zekerheid systemische insecticiden gevonden, onder andere spirotetramat en carbendazim. Die hebben negatieve effecten op de voortplanting en ontwikkeling van insecten', stelt PAN Nederland. 'Carbendazim heeft daarbij nog een hormoonverstorende en mutagene werking. Voor dergelijke stoffen kan geen veilige dosis worden vastgesteld.'


Referenties

Op navraag van PAN Nederland meldt het Duits laboratorium, dat het onderzoek voor PAN Nederland heeft uitgevoerd, dat Methoxychloor in narcis niet onwaarschijnlijk is. In het onderzoek dat Anthos heeft laten doen, kwam naar voren dat de gevonden Methoxychloor in het PAN-onderzoek te maken heeft met een natuurlijke stof in narcis. PAN Nederland heeft Vertify verzocht referenties over stoffen, die voor Methoxychloor zijn aangezien in narcis, te mailen. Vertify heeft nog niet gereageerd, aldus PAN Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer