Boeren in Friesland dreigen ganzenschadeclaim mis te lopen

De Raad van State gaat hoogstwaarschijnlijk definitief akkoord met een korting van 20 procent op ganzenschade bij melkveehouders buiten aangewezen foerageergebieden in Friesland. De raad bepaalde vorig jaar in een tussenuitspraak dat de korting in principe redelijk is.

Boeren+in+Friesland+dreigen+ganzenschadeclaim+mis+te+lopen
© niels de vries

Zes veehouders mochten nog wel aantonen dat ze door die korting onevenredig worden getroffen. Dat hebben ze feitelijk niet gedaan. De boeren konden daarvoor jaarverslagen en omzetcijfers opsturen naar provincie Fryslân. Die moest dan beoordelen of hun financiële positie door de korting te zwaar wordt belast. Die stukken heeft de provincie slechts mondjesmaat gekregen en met die informatie kon ze niets, aldus haar advocaat.

Het gevolg hiervan is dat de provincie vasthoudt aan de generieke korting van 20 procent. De Raad van State kan bijna niet anders dan dit besluit definitief goedkeuren, omdat de veehouders niet de kans hebben gegrepen die de raad hun bood.


Groot misverstand

Raadsman Peter van Kempen zegt namens de boeren de tussenuitspraak van de raad anders te hebben begrepen. Zo dacht hij het kortingspercentage alsnog te kunnen aanvechten. Ook meldde hij de raad dat de omzetcijfers niet zijn geleverd. 'Het is zinloos om die te geven', zegt hij. 'Die omzetcijfers geven geen goed beeld van de schade in verhouding tot de omzet van het veebedrijf.'

Volgens de raad is al geoordeeld dat de hoogte van de korting in principe vaststaat. Daar kan alleen in zeer bijzondere gevallen vanaf worden geweken. Dat lijkt hier niet het geval te zijn. De uitspraak volgt binnen zes weken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer