Vertraging effectief ganzenbeheer Noord-Holland

Door vertragingen bij het opstellen van beheerplannen voor Natura 2000-gebieden dreigt een verdere groei van de ganzenpopulatie in Noord-Holland.

Vertraging+effectief+ganzenbeheer+Noord%2DHolland
© Vidiphoto

Tot de plannen officieel zijn vastgesteld kan het toegezegde gecoördineerde beheer nog niet worden uitgevoerd. Reden voor Statenlid Willemien Koning (CDA) hierover Statenvragen te stellen. Volgens haar komt de provincie eerdere toezeggingen in het nieuw vastgestelde ganzenbeleid nog niet na, waaronder het verminderen van de administratieve last bij het faunabeheer in natuurgebieden.

'Wij willen weten hoe en wanneer Gedeputeerde Staten aan deze toezegging gestalte gaat geven. Dit is met name van belang voor de beheerplannen die op korte termijn worden vernieuwd, waaronder die van Texel,' schrijft Koning. De provincie lijkt zelfs voornemens het beheerplan voor Texel te verlengen, met als gevolg dat het gecoördineerd beheer er dan helemaal niet in staat, stelt Koning. 'Met alle negatieve consequenties van dien.'


Effectiever ingrijpen

Een gecoördineerd beheer is cruciaal om effectiever te kunnen ingrijpen. Dan kunnen beheerteams onder regie van de faunabeheereenheid gecoördineerd aan schadebestrijding werken. Koning heeft signalen gekregen dat het oponthoud ook elders oploopt door de vertraging rondom de Natura 2000-beheerplannen. 'We maken ons grote zorgen om de toename van ganzenpopulatie en de extra schade binnen en buiten die gebieden.'

Deze week bracht de provincie het natuurbeheerplan voor de Oostelijke Vechtplassen in procedure. 'Dat gaat zeker enkele maanden kosten. Tot die tijd kan onvoldoende worden ingegrepen, juist in de maanden dat de ganzenpopulatie het effectiefst kan worden teruggebracht', aldus Koning.

In de andere delen van de provincie, zoals Wormer- en Jisperveld en Westzaan, speelt deze problematiek ook. Koning vraagt voor een helder beeld naar een actueel totaaloverzicht van alle gebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer