West-Friese vollegrondsgroentetelers komen met eigen ganzenplan

Bloemkool- en broccolitelers in West-Friesland komen met een eigen plan van aanpak voor de ganzenoverlast, het verhogen van de weidevogelstand en het vergroten van de biodiversiteit. Zij hebben voor het driejarige project 'Fauna in evenwicht' onlangs een POP3-aanvraag ingediend bij provincie Noord-Holland.

West%2DFriese+vollegrondsgroentetelers+komen+met+eigen+ganzenplan
© Bert Hartman

Ulko Stoll van Vollegrondsgroente.net begeleidt de telers. Volgens hem neemt de ganzenschade nog steeds toe. De schadeafhandeling is daarnaast dusdanig ingewikkeld geworden dat sommige ondernemers zich afvragen of ze niet beter kunnen overstappen op een andere teelt.

'Zij kunnen niet meer op een fatsoenlijke manier broccoli telen. Het is zo nijpend. Daarom komen ze met dit initiatief, waarbij goed gekeken wordt naar meer evenwicht in het gebied. Het idee is om de percelen aantrekkelijk te maken voor weidevogels en onaantrekkelijk voor ganzen.' Met hulp van experts en pilots willen de ondernemers hun plan van aanpak van de ganzenoverlast ontwikkelen.


Hoofdpijndossier

Een van de initiatiefnemers is bloemkool- en broccoliteler Teun Laan uit Andijk. Samen met zijn broer teelt hij 600 hectare vollegrondsgroente. 'De ganzenaanpak is echt een hoofdpijndossier. Drie of vier medewerkers verjagen de ganzen continu. Vooral bij regenachtig weer doen de rotbeesten zich tegoed aan de gewassen. Dan is het voor ons lastiger om een perceel te bezoeken.'

De schade loopt jaarlijks in de tonnen, stelt Laan. 'We hebben de laatste paar jaar geen schadevergoeding meer aangevraagd. Dat is niet meer te doen. We vervallen altijd in discussie. Planten die half weggevreten zijn, komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Terwijl het helemaal niets meer wordt met zo'n plant. De bureaucratie is echt gigantisch. Als je een komma op de verkeerde plek zet, kun je fluiten naar de vergoeding.'


Grote ravage

Frustrerend, vindt de vollegrondsgroenteteler. 'Je probeert van het begin tot het eind op allerlei manieren om de teelt te optimaliseren. Je verbetert de grond, bent met de mest bezig. Als er vierhonderd ganzen 's ochtends vroeg in het gewas duiken, dan ontstaat een grote ravage. Je volledige winst van dat perceel is daarna weg. Daar teel je geen gewassen voor.'

Niet alleen de aanpak van de ganzen staat centraal, ook wil Laan kijken of hij de weidevogelstand kan opkrikken. 'We hebben netten over de gewassen om de ganzenschade zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor is er daar geen plek voor de weidevogels. Dat is jammer.' Hij hoopt door deelname aan het project op erkenning van het probleem. 'We verwachten samen met andere partijen tot een oplossing te komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer