Ganzenplan Gelderland moet duidelijker

Provincie Gelderland en de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland moeten het 'Faunabeheerplan deelplan ganzen 2020-2026' op drie punten aanpassen. De rechtbank Gelderland vraagt om meer onderbouwing op deze aspecten, na protest van de Vogelwerkgroep Zutphen.

Ganzenplan+Gelderland+moet+duidelijker
© Vidiphoto

Zo mist de aangevraagde ontheffing voor populatiebeheer van de grauwe gans in het belang van volksgezondheid en openbare veiligheid duidelijke onderbouwing. De provincie moet van de rechter ook beter motiveren wat de reden is dat in deze ontheffing de winterrust is verkort naar 1 februari. Ten slotte moet ook de doelschade en doelstand voor de grauwe gans nader worden toegelicht.

'Het is allemaal best goed te overzien, die informatie hebben we allemaal', stelt Erik Koffeman, secretaris van de FBE Gelderland. Zo heeft de kortere winterrust te maken met de milde winters van de afgelopen jaren. 'Daardoor komt ook de grasgroei eerder op gang. Omdat de eerste snede voor boeren van groot belang is, hebben we daar op geanticipeerd door de winterperiode te verkorten.'

De FBE en de provincie hebben ook gegevens over het beheren van ganzen in relatie tot openbare veiligheid, bijvoorbeeld op het gebied van aanrijdingen en aantasting van zwemwater.


Ganzenbeheer op op- en afritten

Koffeman: 'Zo zijn we sinds twee jaar heel actief aan het beheren bij op- en afritten van snelwegen. Daar hebben we een enorm resultaat geboekt, er zijn geen aanrijdingen met ganzen meer. We wisten eerder ook wel dat dat werkte, maar het werd niet goed gedocumenteerd. Nu kunnen we dat gewoon aantonen.'

De secretaris ziet de rechtszaken rondom het faunabeheer, vaak aangespannen door de Vogelwerkgroep Zutphen en de Faunabescherming, dan ook als motivatie om zaken goed te documenteren en motiveren. 'Wij moeten gewoon zorgen dat de zaak juridisch op orde is, ons huiswerk goed doen. In totaal was op veertien punten bezwaar aangetekend, daarvan zijn er dus drie waar wat nuance bij moet.'


Schoonheidsfoutjes

Koffeman verwacht dan ook dat het plan bij de volgende behandeling aan de eisen voldoet. 'Ik verwacht dat het geen problemen oplevert voor de ontheffing. Het zijn in feite schoonheidsdingetjes, die we helemaal weg hadden kunnen laten uit het faunabeheerplan, maar toch hebben genoemd. Die moeten we nou wat meer specificeren, dat is goed te doen.'

Binnen 14 weken, eind januari, moet de provincie het faunabeheerplan weer aanleveren, waarna de rechtbank beoordeelt of de onderbouwing dan wel voldoende is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer