Blikjes rapen in Vechtdal om koeien gezond te houden

Vechtdal Boert Bewust houdt een blikjesactie. Onder het motto 'Met opgeruimde blik' helpen burgers de boeren om hun grasland te ontdoen van blikjes en ander afval.

Blikjes+rapen+in+Vechtdal+om+koeien+gezond+te+houden
© Twan Wiermans

De boeren in het Overijsselse Vechtdal stellen vast dat er veel blik en rommel zomaar uit de auto of vanaf de fiets wordt weggegooid. Dat afval belandt niet alleen in de berm, maar ook in de weilanden. Via het inkuilen komt het verpulverde blik in het veevoer terecht. Als koeien dit inslikken, gaan ze eraan dood.

Om dat te voorkomen, wil Vechtdal Boer Bewust burgers oproepen om blikjes te gaan rapen bij en met veehouders in het Vechtdal. Dat gebeurt voordat er gras wordt gemaaid. 'We koppelen een groepje van acht burgers aan een boer. Samen lopen ze dan door de weilanden om afval op te ruimen', zegt coördinator Ruth van der Haar.


In gesprek

De actie draagt bovendien bij aan een schoon milieu. Het is volgens Van der Haar ook een mooie aanleiding om als boer met burgers in gesprek te gaan over andere landbouwkwesties die momenteel spelen. Er zijn al de nodige burgers in het Vechtdal die met de actie mee willen doen.

'Maar aantallen zijn niet het belangrijkste', stelt Van der Haar. 'We willen ook publiciteit voor de actie. Daardoor hopen we ook dat burgers minder blikjes en andere rommel achterlaten in weilanden en natuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer