Boer Bewust promoot gangbare landbouw op ATH

Boer Bewust heeft deze week tijdens AgroTechniek Holland (ATH) in Biddinghuizen met een eigen stand aandacht gevraagd voor het initiatief. Boer Bewust-agrariërs onder wie Peter van Damme, Johan Leenders en Jan Blitterswijk gingen op de beurs in gesprek met collega's.

Boer+Bewust+promoot+gangbare+landbouw+op+ATH
© Studio Kastermans

Leenders vertelt dat het feit dat de media vaak een verkeerd beeld schetsen over de gangbare landbouw de aanzet voor Boer Bewust was. 'Hierdoor is de kans groot dat er een structureel onjuist beeld bij burgers ontstaat en de gangbare landbouw niet de waardering krijgt die het verdient', legt de akkerbouwer en vleeskuikenhouder uit.

'Het gaat erom dat burgers niet meer denken dat de gangbare landbouw bespoten is met gif, waar ze ziek van worden. Gangbare boeren in Nederland behoren wereldwijd tot de veiligste producenten.'

Randstad

De toekomstvisie van Boer Bewust is gericht op de Randstad. 'We moeten de burgers daar bereiken omdat zij vaak een eenzijdige stroom met informatie over gangbare landbouw krijgen, die vaak niet klopt. Dat proberen wij met sociale media', licht Leenders toe.

De gesprekken op de ATH hadden soms een zeer persoonlijk karakter, vertelt Van Damme. 'Dit hebben we naar buiten toe nog nooit zo bewust gedaan. De Nederlandse land- en tuinbouw doet het goed, maar wij vinden dat de rest van Nederland dat ook moet waarderen. Daar heb je de boeren bij nodig om dat verhaal te vertellen', zegt de akkerbouwer.

NGO's

Blitterswijk ergert zich mateloos aan niet-gouvernementele organisaties (NGO's), die soms voor negatieve berichtgeving zorgen. 'Wat we doen is eigenlijk niets meer dan die verkeerde beeldvorming proberen weg te nemen.' De akkerbouwer vindt dat het tegengeluid ook wel eens gehoord mag worden. Hij benut daarbij sociale media als Twitter. 'Ik had nooit verwacht dat het zo zou exploderen met echt duizenden reacties.'

De gangbare sector is volgens Blitterswijk uitermate duurzaam. 'Helemaal als je die vergelijkt met met de rest van de wereld. We zijn in Nederland goed bezig en duurzaam op koers. Onze producten zijn gezond en behoren tot de veiligste en gezondste van de wereld. Maar als wij niet opletten, dan missen we de slag bij lokale overheden. Die moeten we ervan overtuigen.'

Verantwoord produceren

De ondernemer geeft toe dat hij als een van de initiatiefnemers van Boer Bewust ook getriggerd werd door de manier waarop de overheid meebewoog met de populariteit van biologische producten, enerzijds geholpen door NGO-activiteiten. 'Elke ondernemer doet het op zijn of haar manier. Er is diversiteit en dat is goed. Maar wij kunnen met de hand op het hart zeggen dat wij verantwoord produceren.'

Van Damme ziet diezelfde ontwikkeling. 'We kunnen het van een afstand bekijken, maar dan loop je de kans dat je nul op het rekest krijgt bij bijdragen van overheden.'

Persoonlijke methode

De gesprekken op de ATH stemden de initiatiefnemers van Boer Bewust optimistisch. Van Damme: 'Deze persoonlijke methode van Boer Bewust werkt goed. Gangbare boeren komen overal vandaan, maar voelen hetzelfde. Het lijkt wel alsof je mensen wakker schudt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer