Europa+zet+in+op+behoud+kleine+en+middelgrote+boeren
Nieuws
© European Union 2020

Europa zet in op behoud kleine en middelgrote boeren

De Europese Commissie wil de afvalrace onder kleine en middelgrote boerenbedrijven stoppen. Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van landbouw zal deze bedrijven ondersteunen, zodat zij kunnen blijven produceren.

Wojciechowski sprak tijdens een videoconferentie van de Europese Unie over de toekomst van de landbouw. 'Het is een afvalrace', vindt de Eurocommissaris. 'Om deel te nemen aan die race is het nodig om steeds meer te produceren en de productie te concentreren. Er is een groep kleine en middelgrote boerenbedrijven die nu stopt, omdat zij niet kunnen concurreren op de huidige markt. We moeten hen een kans geven.'

'Als we deze bedrijven ondersteunen met de instrumenten uit de Green Deal, zoals de ecoregelingen of de maatregelen uit de tweede pijler, dan moedigen we ze aan om te produceren', zegt Wojciechowski. Hij ziet vooral kansen voor duurzame bedrijven in de korte keten voor lokale en regionale markten. Ook lokale verwerking van producten hoort daarbij. 'De Green Deal is volgens mij de juiste manier om dat voor elkaar te krijgen.'

Wojciechowski stelde ook dat de afvalrace sommige sectoren te afhankelijk heeft gemaakt van im- en export. Dat maakt de sectoren kwetsbaar, vindt hij. 'Zoals de dierlijke sectoren. We zullen onze producten promoten op de Europese markt, bijvoorbeeld met geografische bescherming.'


Amerikaanse kritiek

Wojciechowski weerlegde ook de Amerikaanse kritiek op de Green Deal. Het ministerie van landbouw in de VS had berekend dat het Europese toekomstplan zal leiden tot een lagere voedselproductie, hogere prijzen en een hogere kans op voedselschaarste.

'Volgens mijn observatie zal de Green Deal positief uitpakken voor de boeren en voor de consument', aldus de Poolse Eurocommissaris. 'We maken nog een effectbeoordeling en we zullen de impact monitoren. We passen onze strategie aan als blijkt dat het niet zo is. Het belangrijkste daarbij is de voedselzekerheid en een fair inkomen voor de boer. Er is geen voedselzekerheid als we geen boeren hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer