Gemeente Hof van Twente wil 100 hectare kruidenrijk gras

Gemeente Hof van Twente draagt voor 100 hectare bij aan de crowdfundingcampagne 1001ha.nl. Daardoor kunnen melkveehouders uit Hof van Twente met korting zaaigoed bestellen voor kruidenrijk grasland.

Gemeente+Hof+van+Twente+wil+100+hectare+kruidenrijk+gras
© Twan Wiermans

De kortingscampagne is een groot succes onder boeren. 'De bijdrage van Hof van Twente is een voorbeeld voor andere gemeenten. Kruidenrijk grasland is beter voor klimaat, insecten, bodem, koeien maar ook voor de stikstofproblematiek. Kunstmest is niet meer nodig en dat scheelt CO2, stikstof en aardgas', zegt Hanneke van Ormondt van Urgenda.

Wethouder Wim Meulenkamp (VVD): 'Boeren zijn steeds meer geïnteresseerd in biodiversiteit en dit stimuleren wij graag. Dit maakt onze prachtige, groene gemeente nog mooier.' Boeren uit Hof van Twente die interesse hebben, kunnen zich op de website van de gemeente aanmelden. Vervolgens krijgen ze een speciale link toegestuurd waarmee ze zaaizaad voor tot 5 hectare met korting kunnen bestellen.


De campagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda in samenwerking met zes zaadleveranciers helpt boeren op een laagdrempelige manier te experimenteren met kruidenrijke weilanden. Dit gebeurt door financiële hulp en begeleiding. Via de campagne is het afgelopen jaar al voor 2.300 hectare verkocht, waarmee zo'n 1.150 ton kunstmest en 2.300 ton CO2 is bespaard.

In veel provincies kunnen melkveehouders al tot 3 hectare met korting bestellen, alleen voor melkveehouders in Hof van Twente loopt de korting op tot 5 hectare. Dankzij ondersteuning en donaties van burgers en diverse organisaties hebben achthonderd boeren al de kans gekregen te experimenteren met kruidenrijk grasland.


Veel voordelen

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden, klavers en grassen ontstaat meer bodemleven. Voor insecten is er meer te halen en dat is weer goed voor vogels. Ook is het land beter bestand tegen droogte en hoosbuien. Stikstofkunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn in principe niet nodig en dat scheelt CO2 en stikstofuitstoot. Voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.

Van de boer vraagt het een andere manier van werken, zoals later maaien en bemesten. Daarom wordt extra aandacht besteed aan begeleiding. Deelnemende melkveehouders krijgen de kans laagdrempelig te experimenteren met kruidenrijk grasland. Uit een enquête onder de betrokken boeren blijkt dat zij de geboden hulp erg waarderen. 57 procent van hen zegt meer percelen te willen inzaaien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer