Noord-Holland subsidieert inzaaien kruidenrijk grasland

Noord-Hollandse melkveehouders krijgen 150 euro korting per hectare op het aan te schaffen zaadmengsel wanneer zij kruidenrijk grasland inzaaien. Stichting Urgenda heeft 15.000 euro subsidie gekregen van provincie Noord-Holland voor haar crowdfundingsactie 1001 hectare kruidenrijk grasland.

Noord%2DHolland+subsidieert+inzaaien+kruidenrijk+grasland
© Provincie Noord-Holland

De Noord-Hollandse Gedeputeerde Staten voeren met de eenmalige subsidie de motie 'Bijdrage provincie Noord-Holland aan actie kruidenrijk grasland' uit van Provinciale Staten. De actie is een initiatief van LTO Nederland, zadenbedrijven Barenbrug en Pure Graze en stichting Urgenda.

Natuur- en landschapgedeputeerde Esther Rommel (VVD) zaaide deze week samen met Provinciale Statenleden en indieners van de motie Willemien Koning (CDA) en Michel Klein (Christen Unie) het eerste kruidenrijk grasland in. Dat gebeurde op het land van melkveehouder Wilco Brouwer de Koning in Akersloot.


Voedsel weidevogels

'De kans op broedsucces van weidevogels als de grutto en tureluur wordt groter wanneer een weiland vol staat met verschillende soorten kruiden en bloemen. Er komen veel insecten op dit gras af. Meer wormen en insecten door de vele kruiden en klavers zorgen voor meer voedsel voor weidevogels. Daarnaast kunnen ze zich beter verschuilen voor natuurlijke vijanden', stelt Rommel.


Het inzaaien van kruidenrijk grasland is een extra steuntje in de rug voor de biodiversiteit in Noord-Holland. De provincie blijft 'onverminderd inzetten' op het afronden van Natuurnetwerk Nederland en actieplan weidevogels. Dit laatste plan bestaat uit tien punten om de weidevogels voor Noord-Holland te behouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer