Nieuwe impulsen voor kruidenrijk grasland

Provincie Noord-Holland stimuleert het inzaaien met kruidenrijke grasmengsels. Het idee ontstond al eerder in Heiloo en onlangs maakte het provinciebestuur bekend 15.000 euro in te zetten, een goede impuls voor de biodiversiteit op ten minste 100 hectare grasland.

Nieuwe+impulsen+voor+kruidenrijk+grasland
© Jan Jong

Daarmee volgt de provincie het voorbeeld van onder meer Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Friesland. 'Via diverse overheden zitten er binnenkort nog enkele grote bijdragen aan te komen, zodat we ons eerste doel van 1.001 hectare al ruimschoots overtreffen,' stelt melkveehouder Wilco Brouwer de Koning uit Heiloo.

De LTO-bestuurder stond aan de wieg van het plan dat hij samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda uitwerkte. 'Via crowdfunding werven we geld dat rechtstreeks bij de boeren terechtkomt. Zij krijgen een bijdrage van 150 euro per hectare om het duurdere kruidenrijke grasmengsel aan te schaffen.'


Veel animo

De animo onder boeren is groot. Elke ondernemer kan voor maximaal 3 hectare inschrijven. 'In sommige delen van het land was het beschikbare areaal razendsnel ingevuld. Er nemen nu al meer dan vijfhonderd ondernemers deel.'


Zelf liet Brouwer de Koning een deel van een voormalig maisperceel inzaaien door landbouwgedeputeerde Esther Rommel (VVD) en Statenleden Willemien Koning (CDA) en Michel Klein (ChristenUnie). 'Een mooie aftrap voor Noord-Holland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer