Forse groei hectares kruidenrijk grasland

Het aantal hectares kruidenrijk grasland in het kader van de campagne 1001ha kent dit jaar een nieuwe groeispurt. Het aantal hectares dat hiermee wordt ingezaaid loopt richting de 3.000.

Forse+groei+hectares+kruidenrijk+grasland
© Twan Wiermans

Elke hectare kruidenrijk grasland helpt bij het versterken van de biodiversiteit boven en onder de grond, kan beter tegen droogte en helpt kunstmest te reduceren. Daarbij wordt tot 500 kilo stikstofkunstmest en 1.000 kilo CO2 minder uitgestoten vergeleken bij gangbaar grasland, stellen initiatiefnemers LTO Nederland en Urgenda.

Omdat het voor de boeren echt een omslag is, startten de initiatiefnemers een crowdfundingscampagne om boeren laagdrempelig te laten experimenteren met kruidenrijk grasland. Vanwege groot succes en animo onder boeren schaalt de campagne nu op naar meerdere zaadleveranciers en loopt het aantal ingezaaid kruidenrijk grasland richting de 3.000 hectare.


Nog bijna 50 hectare beschikbaar

Vanuit het ministerie van LNV was maandag nog 48 hectare beschikbaar voor de landelijke campagne. Als dit op is, kunnen enkel boeren uit Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland en de gemeente Hof van Twente zaad bestellen.

De campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland ging in oktober 2020 van start door een samenwerking van LTO Nederland, zaadleverancier Pure Graze en Urgenda. Dankzij crowdfunding krijgen melkveehouders korting op kruidenrijk grasmengsel waardoor de prijs dicht tegen die van Engels raaigras ligt.


Gratis begeleiding

Bovendien krijgen boeren er gratis begeleiding bij. De drempel voor boeren om te experimenteren wordt op deze manier lager. Steeds meer zaadleveranciers melden zich bij de campagne. Afgelopen zomer sloot een tweede zaadleverancier, Barenbrug, aan. En vanaf nu kunnen boeren kiezen uit twaalf zaadmengsels, doordat ook Agrifirm, Bloeiend Boerenland, Neutkens en Ten Have Seeds meedoen.

Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland: 'Boeren willen graag experimenteren met kruidenrijk grasland om te kijken of het in hun bedrijfsvoering past. Door de instap voor boeren laagdrempelig te houden, kan iedereen meedoen. We horen van boeren en zaadleveranciers dat de campagne echt wat losmaakt.'


Boeren enthousiast

In de zomer van 2021 stuurden de initiatiefnemers een enquête over de ervaringen met kruidenrijk grasland naar zevendhonderd boeren, verspreid over heel Nederland. Uit de evaluatie komt naar voren dat 55 procent van de ondernemers zeker door wil gaan met kruidenrijk en 6 procent zeker niet.

De overige melkveehouders kijken het nog even aan. Boer Pijs uit Noord-Brabant: 'Via 1001ha hebben wij de eerste hectares ingezaaid en na enkele webinars en een bezoek aan een demoveld gaan we meer percelen inzaaien met kruidenrijk grasland. We willen graag zelfvoorzienender zijn voor het voer en duidelijk minder afhankelijk van kunstmest en krachtvoer.'


Noord-Brabant is koploper

Na het ministerie van LNV, die voor 100 hectare bijdroeg, is provincie Noord-Brabant veruit koploper in deze campagne. In de provincie is al voor 480 hectare ingezaaid. Noord-Brabant betaalde vorig jaar voor 250 hectare en doet nu samen met het programma Brabants Bodem in het van Gogh Nationaal Park voor nog eens een extra 275 hectare een duit in het zakje. Ook provincie Gelderland doet voor de tweede keer mee, beide keren voor 100 hectare. Hof van Twente is koploper onder gemeenten, met eveneens een bijdrage voor 100 hectare.

De campagne wordt ondersteund door de ASN bank en heeft bijdragen ontvangen van burgers, overheden en een aantal bedrijven zoals ASN, Triodos, Patagonia, Brabants Bodem en Natuurmonumenten. De laatste landelijke bijdrage van het ministerie van LNV raakt deze week op, waarna enkel boeren uit Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland of gemeente Hof van Twente zaad kunnen bestellen. Voor extra hectares kunnen nieuwe gemeenten, provincies, bedrijven of burgers doneren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer