Europese Unie bekijkt landbouwplannen deze week opnieuw

In de Europese Unie staan vrijwel alle eerder vastgestelde plannen opnieuw ter discussie. Dat komt omdat Brussel nu probeert de gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne op te vangen. Er wordt maandagavond gesproken over de Europese plannen voor de landbouw.

Europese+Unie+bekijkt+landbouwplannen+deze+week+opnieuw
© Europese Unie

Mogelijk komt er dan al meer duidelijkheid over 'heroverwegen' of 'aanpassen' van de Green Deal, de bioplannen en de boer-tot-bordstrategie. De coördinatoren (groepsleiders) van de Landbouwcommissie bereiden dan hun vergadering van 20 en 21 april voor, om dan de eerste officiële besluiten te kunnen nemen. Ook LNV-commissaris Janusz Wojciechowski zei afgelopen week dat hij in de vergaderingen van april besluiten wil nemen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Ingewijden houden het voor mogelijk dat de hoge gasprijzen en de dure kunstmest worden 'losgeknipt' van veel andere agrarische- en voedselkwesties die nu opduiken. Dinsdag verschijnt een eerder toegezegd rapport over 'dure energie' en wat daartegen kan worden gedaan.

In dat geval is te verwachten dat er een apart agri/landbouw-takenpakket komt. Daarin worden ook eerdere plannen voor de productie van Europees biogas uit mestverwerking nieuw leven ingeblazen, zo werd vorige week al duidelijk.


Andere energiebronnen

De Envi-milieucommissie van het Europees Parlement, in aanwezigheid van Klimaatcommissaris Frans Timmermans, vergadert maandagavond. De Eurocommissaris gaf afgelopen week al een 'voorzet' over de megaomvang van de besluiten die moeten worden genomen. Nu de EU besloten heeft alle banden met de Russische gasleverancier Gazprom door te snijden, moet de EU dringend op zoek naar andere energiebronnen.

Op de informele LNV-ministersvergadering ontstond afgelopen week discussie tussen de Franse landbouwminister Julien Denormandie en Wojciechowski. Die ging over de vraag of het EU-landbouwbeleid moet worden aangepast. Denormandie is daar voorstander van. Wojciechowski daarentegen wil eerst overzicht en een gedegen actieplan. Hij wil de EU-voedselkoers bovendien eerst met zijn collega-commissarissen bespreken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer