EU-lidstaten krijgen ruimte om boer en tuinder te helpen

EU-landen mogen bedrijven die worden geraakt door de Russische oorlog tegen Oekraïne tot 400.000 euro overheidssteun geven. De Europese Commissie wil daarvoor ruimte maken binnen de staatssteunregels. Vissers, boeren en tuinders kunnen tot 35.000 euro krijgen, bijvoorbeeld door belastingvoordelen of garanties op leningen.

EU%2Dlidstaten+krijgen+ruimte+om+boer+en+tuinder+te+helpen
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit documenten die persbureau Reuters heeft ingezien. De oorlog en de daaropvolgende EU-sancties en Russische vergeldingsmaatregelen treffen sommige Europese bedrijven hard. Ondernemingen verliezen klandizie of leveranciers. Tuinders en vissers raken in de knel door hoge stookkosten en brandstofprijzen. De Europese Commissie kondigde daarom aan de lidstaten de mogelijkheid te willen bieden om ze te hulp te schieten, net als tijdens de coronacrisis.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bedrijven die worstelen met de hoge gas- en stroomprijzen, kunnen worden geholpen met maximaal 30 procent van hun kosten, staat volgens Reuters in de plannen van de Europese Commissie. Er zou een limiet van 2 miljoen euro gaan gelden. Bedrijven die om liquide middelen verlegen zitten, kunnen een staatsgarantie krijgen om gemakkelijker een geldschieter te vinden. De overheid kan ook helpen met een gesubsidieerde lening.

De Europese mededingingsregels mogen soms wijken om een ernstige verstoring van de economie te verhelpen, bracht verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager twee weken geleden al in herinnering. Ze verklaarde zich toen al bereid om 'de complete flexibiliteit van onze gereedschapskist voor staatssteun' in te zetten en somde de mogelijkheden op, maar noemde nog geen bedragen. Vestager presenteert de versoepelingen woensdag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer