Europees landbouwbeleid ter discussie door oorlog in Oekraïne

De Russische inval in Oekraïne leidt tot hernieuwde discussie binnen de Europese Unie over landbouwbeleid, biodiversiteit en voedselstrategie. Daarbij lijkt vooral de Franse LNV-minister Julian Denormandie, momenteel roulerend voorzitter van de EU-landbouwraad, tegenover landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski te komen staan.

Europees+landbouwbeleid+ter+discussie+door+oorlog+in+Oekra%C3%AFne
© Europese Unie 2022

De Franse bewindsman pleitte woensdag in een ingelast EU-landbouwberaad ervoor dat alle internationale instanties, die zich bezighouden met voedselvoorziening, nu al moeten worden gemobiliseerd. De situatie in Oekraïne heeft een enorme invloed op de hele wereldhandel in landbouwproducten als graan, mais en tarwe.


Organisaties als FAO, CFS, IFAD, WFP, Oeso, G20 en de G7 zouden volgens Denormandie moeten nadenken over de gevolgen op korte en middellange termijn voor de voedselsituatie in de wereld. Volgens Denormandie willen vrijwel alle Europese LNV-ministers na de Russische invasie in Oekraïne dat de Europese Unie de eigen voedselzekerheid op de eerste plaats zet.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Daarom zou de Europese Commissie het bestaande beleid (GLB, Green Deal, boer-tot-bordstrategie) moeten heroverwegen. De Fransman impliceerde daarmee dat beleid desnoods moet worden aangepast. Die opmerking staat haaks op het standpunt van EU-commissaris Wojciechowski. Die benadrukte begin deze week dat het landbouwbeleid helemaal geen koerswijziging behoeft.


Middellange termijn

Wojciechowski zei woensdag dat de ontwikkelingen uiteraard op de voet worden gevolgd, dat het huidige beleid altijd aan nieuwe omstandigheden wordt getoetst en beoordeeld. Eventuele aanpassingen zijn volgens hem pas op middellange termijn te verwachten.

Ook verschillende EU-landbouwministers, onder wie de Duitse Cem Ozdemir en de Nederlandse Henk Staghouwer, zitten op die lijn. Denormandie wijst erop dat op dat de Green Deal, boer-tot-bordstrategie en GLB geen recente politieke doelen van de commissie zijn, maar van vrijwel de gehele de EU-ministerraad en het Europees Parlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer