Glastuinbouw Nederland: plannen klimaat en woningbouw belangrijk voor sector

De op Prinsjesdag gepresenteerde miljoenennota heeft voor de glastuinbouw weinig vingers in de pap. Wel zijn de toekomstplannen van het demissionaire kabinet binnen de dossiers klimaat en woningbouw belangrijk voor de sector, verwacht voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw+Nederland%3A+plannen+klimaat+en+woningbouw+belangrijk+voor+sector
© Glastuinbouw Nederland

Het kabinet stelt ruim 6,8 miljard euro beschikbaar voor de klimaattransitie in Nederland, waarvan 3 miljard wordt gereserveerd voor een verhoging van de SDE++. Deze verhoging wordt betaald vanuit de algemene middelen, zodat dit geen lastenverzwaring voor ondernemers via de energierekening (ODE) ten gevolg heeft. Ook worden schotten geplaatst tussen de subsidiabele technologieën. Hierdoor komen meerdere duurzame warmtetechnieken straks eenvoudiger in aanmerking voor SDE-subsidie.

'Voor glastuinbouwondernemers wordt investeren in duurzame warmtebronnen op deze manier een haalbaardere optie en dat is een heel belangrijke ontwikkeling in de energietransitie', meldt Bom-Lemstra. Ook de financiële bijdrage aan een aantal warmtesystemen in Zuid-Holland is een goede eerste stap. Glastuinbouw Nederland hoopt dat een nieuw kabinet deze stap straks uitbreidt naar meerdere glastuinbouwregio's.

De onvoldoende passende huisvesting voor de ruim 60.000 internationale werknemers in de sector is een kwestie die de glastuinbouw raakt. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat hierin wordt geïnvesteerd. Met het Masterplan Internationale Werknemers is de sector al goed op weg, maar toch worden ondernemers belemmert in het investeren in kwalitatief goede huisvesting. 'Slechts heel weinig ondernemers met investeringsplannen krijgen een vergunning. De rijksoverheid kan er via flankerend beleid voor zorgen dat gemeenten wel tot vergunningverlening overgaan', stelt de Glastuinbouw Nederland-voorzitter.

Economische prikkels

Bom-Lemstra noemt het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van LNV een stevige ambitie voor de lange termijn. 'De minister moet komen met economische prikkels om de doelen van 2030 te kunnen bereiken.' Daarnaast is een hoog plantgezondheidsniveau voor de Nederlandse glastuinbouw van groot belang. Maar de voorzitter vindt dat dit belang te weinig terugkomt in de rijksbegroting. 'De overheid moet meer inzetten op duidelijke, praktisch uitvoerbare regelgeving.'

Op het gebied van water en omgeving is Glastuinbouw Nederland blij dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat extra aandacht en geld heeft voor het Deltaprogramma Zoetwater en dat er maatregelen komen om de waterkwaliteit in de agrarische sector te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer