Actie van overheid nodig voor meer aardwarmte in glastuinbouw

Geothermie Nederland staat in de startblokken om het aantal aardwarmteprojecten uit te breiden van 28 naar bijna 100. Om de groei te realiseren roept de brancheorganisatie de overheid op tot actie.

Actie+van+overheid+nodig+voor+meer+aardwarmte+in+glastuinbouw
© Paul Grootscholten/Aardwarmte Vierpolders

Aardwarmte (geothermie) is lokale duurzame warmte die wordt gebruikt voor de verwarming van huizen, kassen en industrie. Voor de glastuinbouw is geothermie een veelbelovend alternatief voor aardgas. In het licht van de aanhoudende hoge energieprijzen en de energietransitie is het voor de sector van belang dat de groei van aardwarmteprojecten niet stagneert.

Ongeveer 25 procent van de hele Nederlandse warmtevraag kan volgens Geothermie Nederland in de toekomst duurzaam worden ingevuld door aardwarmte, in de glastuinbouw zelfs voor meer dan 50 procent. Het huidige aantal van 28 geothermieprojecten kan de komende jaren worden uitgebreid tot bijna 100 projecten. Dit blijkt uit een inventarisatie van Geothermie Nederland onder haar leden. Er zitten zo'n 70 geothermieprojecten in de pijplijn.


Maatregelen

Om de groei te realiseren en kansrijke projecten niet te verliezen, is echter ook actie van de politiek en overheid nodig, laat de brancheorganisatie van bedrijven en instellingen in de geothermie weten. Zo dringt Geothermie Nederland er bij Kamerleden op aan om de realisatietermijn van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) te verlengen van vier naar zes jaar. Daarnaast zijn wijzigingen nodig in de Mijnbouwwet, evenals een snellere vergunningverlening.

Voor 2022 staan er 22 projecten klaar die al een SDE-subsidiebeschikking hebben, maar die door vertraagde vergunningverlening of complexiteit van de warmtevraag in de gebouwde omgeving niet binnen de gestelde termijn van de SDE kunnen worden gerealiseerd. Voor deze en toekomstige projecten is het nodig om de realisatietermijn van vier jaar op te rekken naar zes jaar. Daarmee kan heel snel veel duurzame warmte beschikbaar komen, aldus Geothermie Nederland.

Geothermie is in veel regio's in Nederland beschikbaar en wordt lokaal geproduceerd en gebruikt. Aardwarmte kent een aantal voordelen. Zo is geothermie een schoon alternatief voor aardgas en is het niet afhankelijk van weer, wind of seizoen. Geothermie is daardoor een voorspelbare en betrouwbare warmtebron. Bovendien is geothermie is een van de goedkopere alternatieve warmtebronnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer