Aanleg warmteleiding voor woningen en glastuinbouw van start

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Gasunie hebben maandag het definitieve investeringsbesluit genomen voor de aanleg van een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag. Het warmtetransportnet kan woningen, bedrijven en glastuinbouw in de omgeving van warmte voorzien.

Aanleg+warmteleiding+voor+woningen+en+glastuinbouw+van+start
© Trias Westland

Eneco zal als eerste warmtebedrijf warmte afnemen uit het transportnet en leveren aan woningen in Den Haag. Met de aanleg van de ondergrondse leiding komt restwarmte van bedrijven uit de haven beschikbaar voor maximaal 120.000 woningen en andere gebouwen in Zuid-Holland. De aanleg van het WarmtelinQ-project door Gasunie is naar verwachting in 2025 afgerond.

'Dit ingewikkelde project kent een lange voorgeschiedenis met veel voorbereidingswerk en samenwerkingspartners', meldt Dilan Yesilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. 'Dat we nu overgaan van bedenken naar doen is echt een mijlpaal.'

WarmtelinQ wordt een open transportleiding waar meerdere afnemers, zoals energieleveranciers en (duurzame) warmtebronnen, zoals geothermie op aan kunnen sluiten. Door deze restwarmte te gebruiken voor het verwarmen van gebouwen en glastuinbouw hoeft er minder warmte met aardgas te worden geproduceerd. Dat levert een CO2-reductie op van 0,18 megaton per jaar.


Aftakking naar Leiden

Gasunie onderzoekt samen met provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat of een aftakking van het tracé van Rijkswijk naar Leiden mogelijk is. Daarmee zouden onder meer de warmtenetten in de regio Leiden en daarmee 50.000 woningen van duurzame warmte kunnen worden voorzien.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan extra middelen beschikbaar te stellen voor energie-infrastructuurprojecten die belangrijk zijn voor de klimaat- en energietransitie, waaronder het WarmtelinQ-project.


Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer