Wetsvoorstel maakt versnelling toepassing aardwarmte haalbaar

Snellere toepassing van aardwarmte is een stap dichterbij gekomen door goedkeuring van een wetswijziging van de Mijnbouwwet door de Tweede Kamer. Deze wet is ter beoordeling aangeboden aan de Eerste Kamer.

Wetsvoorstel+maakt+versnelling+toepassing+aardwarmte+haalbaar
© Persbureau Noordoost

De wijziging is nodig omdat de huidige Mijnbouwwet, waaronder geothermie valt, niet is toegespitst op aardwarmte. Om een beter passende regelgeving te maken voor geothermie en daarmee mogelijk de energietransitie te versnellen, is in juli 2020 een wijziging van de Mijnbouwwet aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit voorstel is nu aangenomen.

Het wetsvoorstel, dat naar de Eerste Kamer is gestuurd, stelt nadere regels aan de toetsing van vergunningsaanvragen, bevat regels ter bescherming van de grondwaterkwaliteit en legt een basis voor versnelling van de aardwarmtesector en het veilig en verantwoord winnen van aardwarmte in Nederland. Het streven is de nieuwe wet op 1 januari 2023 in werking te laten treden.


Warmtenetten

De afgelopen jaren zijn door de energietransitie steeds meer aardwarmteprojecten gestart in Nederland. Elk jaar komen er nieuwe projecten bij en de nieuwe aardwarmte-installaties produceren ook steeds meer warmte. Het kabinet verwacht dat de toepassing van aardwarmte meer en meer gaat verschuiven van de glastuinbouw naar de gebouwde omgeving ten behoeve van warmtenetten.


Het kabinet vindt de huidige vergunningensystematiek uit 2002 niet geschikt. Destijds vond nauwelijks aardwarmtewinning in Nederland plaats. Uit ervaringen met de eerste geothermieprojecten blijkt dat het vergunningsstelsel onvoldoende aansluit bij wat er nodig is voor het winnen van aardwarmte. Zo moet bij geothermie, zodra er een put is geboord, vrijwel direct met winning worden begonnen, anders raakt de put verstopt. Op grond van de huidige Mijnbouwwet mag dit niet.

De Rijksoverheid gaat dit jaar met de sector goede afspraken maken over de wijzigingen in de vergunningensystematiek, zodat zowel de vergunningverleners als de sector en adviseurs in het vergunningverlening proces hier goed op zijn voorbereid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer