5 vragen over extern salderen in Gelderland

Het is vanaf 9 februari ook in de provincie Gelderland mogelijk om extern te salderen met veehouderijbedrijven. Gelderland is een van de laatste provincies waar dat kan. Provinciale Staten wilden eerst mogelijke negatieve gevolgen in kaart brengen.
Wat betekent deze regeling voor Gelderse veehouders?

5+vragen+over+extern+salderen+in+Gelderland
© Vidiphoto

Een Gelderse veehouder die geheel of gedeeltelijk stopt, kan nu de gebruikte stikstofruimte overdragen aan een ander. Die ander mag 70 procent van de stikstofruimte gebruiken en 30 procent niet.


Waarom is Gelderland zo laat hiermee?

Provinciale Staten wilden eerst zekerheid dat het openstellen hiervan niet zou leiden tot ongecontroleerde opkoop van agrarische bedrijven, leegstand in het landelijk gebied en daarmee het risico op ondermijning.


Wat is er dan veranderd?

De zorgen over ongecontroleerde opkoop zijn landelijk weggenomen omdat het Rijk de regels heeft aangepast. Er is een grens van 25 kilometer ingesteld waarbinnen overgedragen stikstofruimte mag worden gebruikt. Dat betekent dat de stikstofruimte alleen interessant is voor partijen die dit binnen deze straal van 25 kilometer kunnen gebruiken. Daarnaast is zorg om leegstand opgelost doordat Gedeputeerde Staten van Gelderland zelf een sloopverplichting hebben ingesteld.


Hoe zit het ook alweer met intern en extern salderen?

Voor nieuwe activiteiten die stikstofneerslag veroorzaken, is een vergunning nodig. Want activiteiten mogen niet voor meer stikstof in de natuur zorgen. Te denken valt aan de aanleg van een woonwijk of een weg, het aanpassen van een stal of het uitbreiden van een productielocatie van een fabriek. Soms is dit binnen een project op te lossen door te verduurzamen of duurzaam te bouwen. Dit is intern salderen.

Als het niet binnen het project of op de locatie zelf is op te lossen, kan extern salderen een uitkomst bieden. Bij extern salderen wordt uitgegaan van de daadwerkelijk gebruikte stikstofruimte in de vergunning. De latente ruimte, oftewel de stikstofruimte die dus wel is vergund maar niet in gebruik is, telt niet mee bij extern salderen. Per saldo mag de natuur er immers niet op achteruitgaan en mag de stikstofneerslag niet verder toenemen.


Is de bemoeienis van Gedeputeerde Staten nu voorbij?

Nee, provincie Gelderland wil een vinger aan de pols houden om te kijken wat de effecten zijn van het openstellen van extern salderen. Mochten er daarnaast landelijke wijzigingen komen, zoals rondom de 25 kilometerzone, dan zal de provincie gepaste maatregelen treffen en opnieuw overleggen met Provinciale Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer