Extern salderen kan nu ook in Gelderland

Ook in de provincie Gelderland is extern salderen nu mogelijk. Daarmee is Gelderland een van de laatste provincies die het extern salderen met veehouderijen toestaat.

Extern+salderen+kan+nu+ook+in+Gelderland
© Twan Wiermans

Provinciale Staten wilden namelijk eerst zekerheid dat het openstellen hiervan niet zou leiden tot ongecontroleerde opkoop van agrarische bedrijven, leegstand in het landelijk gebied en daarmee risico op ondermijning.


De zorgen over ongecontroleerde opkoop zijn weggenomen. Dat komt doordat de rijksoverheid een grens van 25 kilometer heeft ingesteld waarbinnen overgedragen stikstofruimte mag worden gebruikt. Dat betekent dat de stikstofruimte alleen interessant is voor partijen die dit binnen deze straal van 25 kilometer kunnen gebruiken.


Sloopverplichting

De zorg om leegstand is opgelost doordat Gedeputeerde Staten een sloopverplichting in gaan stellen.

Een Gelderse veehouder die geheel of gedeeltelijk stopt met zijn bedrijf, kan vanaf 9 februari de gebruikte stikstofruimte overdragen aan een ander. Die ander mag 70 procent van de stikstofruimte gebruiken en 30 procent niet.

Vinger aan de pols

Provincie Gelderland houdt een vinger aan de pols om te kijken wat de effecten zijn van het openstellen van extern salderen. Mochten er daarnaast landelijke wijzigingen komen, zoals rondom de 25 kilometerzone, dan zal de provincie gepaste maatregelen treffen en overleggen met Provinciale Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer