Gelderland zet sein op groen voor extern salderen

Gelderland maakt het als een van de laatste provincies mogelijk om extern te salderen met stikstofrechten. Provinciale Staten stemden woensdag in met het voorstel daartoe van het provinciebestuur.

Gelderland+zet+sein+op+groen+voor+extern+salderen
© Twan Wiermans

De provincie was lang terughoudend als het gaat om extern salderen. Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) vreesde voor ongebreidelde opkoop van Gelderse boerenbedrijven en voor verloedering van het platteland door leegstand. Die zorgen zijn grotendeels getackeld door de nieuwe landelijke regels rondom stikstof, waaronder de maximale 25 kilometer afstand tussen verkoper en kopende partij.

Met de ChristenUnie, SGP, SP, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, VVD en 50+ die voor het voorstel stemden, kon het plan van het provinciebestuur op ruime goedkeuring van Provinciale Staten rekenen. Dat betekent niet dat er geen zorgen bestaan over extern salderen. Zo stelt ChristenUnie-Statenlid Dirk Vreugdenhil dat de natuur niet geholpen is bij de opkoop van de stikstofrechten van stoppende boeren. Hij noemt het 'een Excelwerkelijkheid vol berekeningen'.


Juridische houdbaarheid

Er leven bij de Gelderse politiek ook twijfels over de juridische houdbaarheid van de de 25 kilometerregel. Die wordt volgend jaar juridisch getoetst als de Raad van State besluit of de opkoop van zes Gelderse boerderijen om de doortrekking van de A15 te compenseren, voldoende is.

'Als de regel wordt vernietigd, moet ook deze opkoopregeling weer stoppen', wijst Charlotte de Roo van GroenLinks op de wankele basis waarop het besluit over extern salderen is genomen.


Projecten vlot trekken

Toch stemden de meeste partijen in met het voorstel, vooral om ervoor te zorgen dat stil liggende bouwprojecten weer vlot worden getrokken. Bovendien heeft gedeputeerde Peter Drenth al eerder gesteld dat de stikstofmaatregelen van Gelderland zijn op te delen, waarbij natuurherstel en vergunningverlening twee verschillende sporen zijn.

Het staat nog niet vast wanneer het extern salderen effectief wordt. In eerste instantie gaat de regeling een jaar open, waarna een evaluatie volgt. Dat laatste was een uitdrukkelijk verzoek van Provinciale Staten om zo op die manier te kunnen bepalen of en welke aanpassingen wenselijk zijn.


Stikstofdepositie

Het provinciebestuur werd verder opgeroepen om er bij provinciale projecten altijd voor te zorgen dat extern salderen niet leidt tot een verhoging van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. Ook moet Gelderland dit principe gaan uitdragen in gesprekken over extern salderen met het Rijk en andere provincies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer