Consumptie bloemkool zit in de lift

Zo'n 70 procent van de Nederlandse huishoudens heeft in 2021 weleens of regelmatig bloemkool gekocht. Na een dip in het aantal kopers in 2016 (62 procent) zit de verkoop de afgelopen jaren in de lift. Dat blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis.

Consumptie+bloemkool+zit+in+de+lift
© Dirk Hol

Nederlandse huishoudens kochten vorig jaar ruim 40 miljoen kilo bloemkool voor thuisconsumptie. Dat is het hoogste volume in de afgelopen tien jaar. De gemiddelde consumentenprijs was 16 procent minder dan in 2020, toen vooral in het voorjaar sprake was van een kleiner internationaal (Spaans) aanbod met hoge prijzen.

Volgens GroentenFruit Huis was twintig jaar geleden bloemkool de meest verkochte groente in Nederland. De Nederlandse bloemkooloogst noteerde in 2002 42 miljoen kilo. In de jaren erna bleef de productie redelijk stabiel, waarna deze vanaf 2010 een paar jaar onder de grens van 40 miljoen kilo zakte.


Driekwart blijft in Nederland

Sinds 2016 komt het jaarlijkse aanbod van de vollegrondsgroente boven 45 miljoen kilo uit. Ongeveer driekwart van de oogst wordt verkocht op de binnenlandse markt, schrijft GroentenFruit Huis. Bloemkool staat nu op plaats zes in de lijst van de meest verkochte Nederlandse groenten.


Het gewas is in rangorde gedaald door vooral de stijgende populariteit van tomaat, komkommer en ui, al is na 2005 bloemkool alleen nog voorbijgegaan door paprika. GroentenFruit Huis vindt het belangrijk om bloemkool meer onder de aandacht te krijgen bij jongeren. In die categorie komt de koolsoort niet voor in de top 10 van meest verkochte groenten.

Jongeren zouden vaker kiezen voor broccoli dan voor bloemkool. Wel scoort bloemkool goed in de onlineaankopen, wat vooral de interesse wekt onder gezinnen met kinderen. Online is bloemkool de vierde meest bestelde groente. Alleen de glasgroenten komkommer, tomaat en paprika scoren hoger. Door deze trend raakt bloemkool in ieder geval niet uit het oog van kinderen, concludeert GroentenFruit Huis.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer