Bloemkoolras Aerospace deed het goed in rassenproef Inagro

Het bloemkoolras Aerospace van Syngenta deed het goed tijdens een rassenproef bloemkool vroege teelt 2021 op het Belgische onderzoeksinstituut Inagro. Aerospace heeft de vroegste referentie. In deze proef werden tien rassen hiermee vergeleken.

Bloemkoolras+Aerospace+deed+het+goed+in+rassenproef+Inagro
© Han Reindsen

Vooral het even vroege Guideline (Syngenta), maar ook de beduidend latere rassen HMC 33833 (Clause) en Starway (Enza) kwamen met een uitstekende kwaliteitssortering en zware kolen het best uit de proef. Het meest vroegrijpe Solistar (Syngenta) kon niet overtuigen. De kwaliteit van de andere rassen was gemiddeld.

Op de zware zandleembodem stond vorig jaar wintertarwe. Na de oogst werd er aan het einde van de zomer een mengsel van gras en klaver ingezaaid. Er werd gezaaid op 4 februari in perspotten van 5 centimeter en uitgeplant op 2 april op een afstand van 70 centimeter op 51 centimeter.


Bemesting

De stikstofbemesting bestond uit 500 kilo per hectare ammoniumnitraat, toegediend als bandbemesting tijdens het planten. Later in het groeiseizoen werd na het nemen van een bodemstaal en op advies niet meer bijbemest.

Deze vroege teelt werd na het planten afgedekt met acryldoek tot 18 mei. Door het weinig groeizame weer hadden de planten eind mei minder bladmassa dan gewenst. De plotse warmte begin juni versnelde de koolvorming. De proef werd niet beregend.

De oogst begon op 4 juni en eindigde op 21 juni. Er was een groot verschil in groeiduur tussen het vroegste ras Solistar (67 groeidagen) en het laatste ras Starway (78 groeidagen).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer