Nu ook bloemkolen op steeltjes

Syngenta Seeds presenteert deze week op proefvelden in het Noord-Hollandse Grootebroek een nieuwe variëteit van het gewas bloemkool, waarbij kleine bloemkoolroosjes op lange groene stelen groeien. Deze variant is al langer ook bekend bij broccoli.

Nu+ook+bloemkolen+op+steeltjes
© Haijo Dodde

Het is de bedoeling dat de consument het bloemkoolroosje met steel in zijn geheel in een pan wokt of op de barbecue legt en vervolgens ook in zijn geheel opeet. Syngenta noemt de nieuwe variant cauliflorettes en in het Verenigd Koninkrijk worden de bloemkolen op steeltjes onder de naam CauliShoots in de markt gezet. Diverse Britse supermarktketens hebben interesse in dit nieuwe product.


De internationale benaming voor de nieuwe bloemkoolvariant bij Syngenta Seeds is cauliflorettes.
De internationale benaming voor de nieuwe bloemkoolvariant bij Syngenta Seeds is cauliflorettes. © Haijo Dodde

Over de veredeling zegt hoofdveredelaar groentezaden Sjaak van der Ploeg dat sprake is van een toevalstreffer. 'Wij zoeken naar nieuwe variëteiten voor de teelt van bloemkool die een langere stronk hebben, omdat ze dan gemakkelijker te oogsten zijn. Bij een van de kruisingen voor dit veredelingsdoel kwamen we toevallig deze variant tegen met meerdere lange stelen aan een plant.'


Stelen goed eetbaar

De veredelaars van Syngenta Seeds zijn daar vervolgens mee aan de slag gegaan en hebben er met name voor gezorgd dat ook de stelen onder de bloemkoolroosjes goed eetbaar zijn. De eerste variëteit die Syngenta deze week presenteert tijdens de proefvelddagen Fields of Innovation 2021 in Grootebroek is Icestem.


Hoofdveredelaar Sjaak van der Ploeg laat het nieuwe bloemkoolgewas zien met de kenmerkende kleine roosjes en de lange stelen.
Hoofdveredelaar Sjaak van der Ploeg laat het nieuwe bloemkoolgewas zien met de kenmerkende kleine roosjes en de lange stelen. © Haijo Dodde

Dit nieuwe ras werd afgelopen jaar op kleine schaal al geteeld in het Verenigd Koninkrijk en komt volgend jaar ook beschikbaar voor Nederlandse telers, geeft Van der Ploeg aan. 'Komende jaren verwachten we meer rassen van deze bloemkoolvariant. We willen in elk geval de heldere witte kleur, die kenmerkend is voor onze bloemkool, inkruisen en ook andere kleuren als paars en groen. De bloemkolen op steeltjes zijn dan als mooi kleurenpallet verkrijgbaar voor de consument.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer