Krap aanbod maakt Spaanse groenten duur

Het aanbod van ijsbergsla, broccoli en bloemkool uit Spanje is schaars door het koude weer. Deze omstandigheden hebben impact op de prijs, vooral op die van bloemkool. Drie internationale groentehandels komen aan het woord over de invloed op de markt.

Krap+aanbod+maakt+Spaanse+groenten+duur
© Dirk Hol

Volgens commercieel directeur Nico Veldhoen van Staay Food Group verloopt de groei van Spaanse vollegrondsgroenten moeizaam. 'Bij ijsbergsla komt dat vooral door de regen van de laatste weken. Dit gewas kan slecht tegen veel water. De ijsbergsla betrekken we sinds week 40 uit Spanje', geeft hij aan. 'Richting kerst is het aanbod beperkt met een hoge prijs. Daarna kan de beschikbaarheid snel toenemen. Daarvoor hoeft het maar een paar dagen goed weer te zijn.'

De groeikracht valt ook in de bloemkool tegen. 'Dat heeft te maken met de lage nachttemperatuur. Die ligt nu tussen de 5 en 7 graden', licht Veldhoen toe. Overdag is het slechts 17 graden. De koolsoort is zodoende al sinds de start van de import in week 47 slecht beschikbaar. 'Het alternatief is bloemkool uit Frankrijk halen, maar ook daar wil het groeiproces niet vorderen. Daarbij worden veel Franse groenten nog voor de klok geveild. 'Dat resulteert in de huidige situatie in een hoge prijs en je bent afhankelijk van de waan van de dag.'

Veldhoen merkt op dat het verhaal bij broccoli anders ligt. 'Broccoli groeit gelijkmatiger dan bloemkool. De groei staat nooit helemaal stil. Toch is de aanvoer dusdanig laag dat de prijs voorlopig stevig blijft. Het gewas komt hoofdzakelijk uit het gebied rond het Zuidoost-Spaanse Murcia. De kwaliteit is prima', weet de commercieel directeur. 'Wat ook meespeelt is het grotere broccoli-areaal. Er zijn een stuk minder bloemkooltelers en het gewas heeft meer warmte nodig.'

Door lage nachttemperaturen valt groeikracht in de bloemkool tegen

Nico Veldhoen, directeur van Staay Food Group

Dure bloemkool met kerst

Inkoper Sjoerd Postuma van Postuma AGF vindt het Spaanse seizoen tot nu toe vrij normaal en schrikt niet van de hoge prijzen. 'Tegen kerst is bloemkool altijd duur. In de vrije markt ligt de prijs 80 tot 90 procent boven de contractprijs. De broccoliprijs in de vrije markt zit 10 tot 15 procent boven de contractprijs. Daarmee verwachten we voorlopig geen problemen. Van ijsbergsla is er voldoende, al valt de kilo-opbrengst tegen. Dat kan zich in de loop van de winter nog herstellen.'

De inkoper concludeert dat de kou en beperkte beschikbaarheid tot dusver weinig invloed hebben op Postuma AGF. 'Het meeste hebben we met goede contracten afgesloten.'

Jörgen Schachtschabel van The Greenery beaamt het eindoordeel van Postuma. 'Een tijdelijke schaarste doet zich elk jaar voor', zegt de inkoper. 'Verschil is dat nu november al koud was in Spanje. Normaal gesproken is de koude periode pas in januari.' Schachtschabel verwacht dat het aanbod de komende weken laag blijft. 'De temperaturen in Spanje blijven voorlopig ondergemiddeld.' Hij legt uit dat bij te weinig warmte snel een tekort aan ijsbergsla en bloemkool ontstaat. 'Broccoli wordt meer in bulk geoogst. Daarna gaat het product de koelcel in en is er voorraad. Er ontstaat pas een tekort als die buffer op is.'


Indekken tegen schaarste

The Greenery doet zaken met meerdere bedrijven in verschillende teeltgebieden om zich in te dekken tegen schaarste. Schachtschabel: 'Dicht bij de Spaanse kust is het zachter. In binnenlandse gebieden is het kouder. Door spreiding aan te brengen hebben we altijd producten beschikbaar.'

De afzetorganisatie startte in week 48 met de import van Spaanse broccoli en bloemkool. Schachtschabel zegt dat bloemkool uit Nederland nog mondjesmaat verkrijgbaar is, maar dat supermarkten daar niet meer mee kunnen worden gevuld. 'Sinds het begin van de coronapandemie is de afname van de retail toegenomen. Door het sluiten van restaurants gaan mensen meer in de supermarkt boodschappen doen', aldus de inkoper.

Ondanks de onzekere marktsituatie verwachten de import- en exportbedrijven dat de handel van Nederlandse bodem aankomend voorjaar op een gebruikelijk moment opstart. De bloemkoolhandel begint meestal in week 18 (begin mei). Daarna volgt de handel van ijsbergsla in week 20. De verkoop van Nederlandse broccoli komt in de regel in week 21 (eind mei) weer op gang.


Broccoli bij Aldi in de aanbieding, bloemkoolprijs AH stijgt

Het schaarse groenteaanbod lijkt weinig invloed te hebben op de prijs in de supermarkt van ijsbergsla, maar wel op die van broccoli en bloemkool. Dit blijkt uit cijfers van supermarktscanner.nl. De ijsbergsla bij Albert Heijn (AH) kost al drie weken 0,89 cent per stuk. De stukprijs bij Plus is na 1 december stabiel met 0,79 cent. AH verkoopt broccoli sinds vorige week voor 1,15 euro per stuk. In november was de stukprijs een paar cent minder. Aldi heeft broccoli zelfs in de aanbieding voor 0,79 cent per stuk. De bloemkoolprijs zit bij de AH in de lift. De laatste weken steeg de stukprijs van 1,69 euro naar 1,99 euro. Jumbo prijst de bloemkool juist af naar 1,49 euro per stuk. Begin december kostte die nog 1,75 euro.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer