Java scoort in Belgische bloemkoolproef relatief goed

Koud weer gaf dit jaar in de zomerproef industiebloemkool bij het Belgische onderzoekinstituut Inagro een trage en moeilijke gewasontwikkeling. De cultivar Java scoorde relatief goed.

Java+scoort+in+Belgische+bloemkoolproef+relatief+goed
© Han Reindsen

Inagro vergeleek zes rassen voor aanvoer in roosjes: Java (Syngenta), Fortaleza (Seminis), David (Syngenta), Wonder (Syngenta), Giewont (Seminis) en HMC 33925 (Clause). De algemene rooskwaliteit was middelmatig. Java was dit jaar het vroegst en combineerde, ondanks zijn geringere bladvorming dit jaar, een zeer goede opbrengst met een middelmatige kwaliteit. Java telde 73 groeidagen en produceerde 38,3 ton roosjes per hectare.

Ook David vormde moeilijker blad en scoorde kwalitatief middelmatig. Giewont was groeikrachtiger, scoorde kwantitatief goed en kwalitatief het best. Wonder lijkt volgens Inagro beloftevol. Fortaleza was onderaan minder vast. Het nieuwe ras HMC 33295 had een uitstekende rooskwaliteit, maar oogstte moeilijk en had onderaan veel last van geel, rottend blad.


Lang oogsttraject

Het oogsttraject duurde in deze zomerproef opvallend lang, tot zelfs 36 dagen. Dat van Java en Fortaleza, respectievelijk toch nog veertien en zeventien dagen, bedroeg slechts de helft of minder van het oogsttraject van de andere rassen. De oogst van de proef begon op 8 juli en eindigde pas op 23 augustus.

Deze proef werd gezaaid op 4 maart in trays en uitgeplant op 28 april op een zware zandleembodem. Het weinig groeizame weer zorgde voor een moeilijke gewasontwikkeling. Er waren opvallend veel hartloze planten. De proef werd niet beregend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer