Analyse: Roep om steun glastuinders klinkt steeds luider

Glastuinders komen door de hoge gasprijzen en gestegen kosten voor meststoffen als eerste in de knel. Veel bedrijven kunnen hun rekeningen nauwelijks meer betalen. Daar komen de effecten van de oorlog in Oekraïne nog bij. De roep om steun aan de sector klinkt steeds luider.

Analyse%3A+Roep+om+steun+glastuinders+klinkt+steeds+luider
© Thierry Schut

'Een glastuinder die vorig jaar 150.000 euro per jaar afrekende, kan momenteel rekenen op een bedrag van zo'n 3 miljoen euro', schetste VVD-Tweede Kamerlid Peter Valstar de situatie deze week in een Kamerdebat.

De glastuinbouwsector zit al bijna een jaar in een gascrisis en de verwachting is dat we ook volgend jaar nog met extreem hoge prijzen te maken zullen hebben. Ook de inval van Rusland in Oekraïne zorgt voor veel onrust. De handel naar en van deze landen ligt vrijwel volledig stil.

De meeste tuinders houden deze situatie hooguit vol tot de herfst begint, maar een tweede crisiswinter zullen veel van hen niet overleven. Als glastuinbouwbedrijven omvallen, heeft dit niet alleen gevolgen voor de ondernemers, het heeft ook effect op de voedselvoorziening en de werkgelegenheid.


Het glastuinbouwcluster klopte in september al bij het kabinet aan voor steun. Toen dat niet hielp en begin dit jaar zelfs gezonde glastuinbouwbedrijven in liquiditeitsproblemen kwamen, luidde de sector de noodklok. Het kabinet toont zich bezorgd, maar is nog niet tot actie overgegaan. Het lijkt zich vooral zorgen te maken over de energietransitie die in gevaar komt. De meeste glastuinbouwbedrijven hebben geen geld meer om hierin te investeren.

De roep om steun aan de glastuinbouwsector klinkt steeds luider. De sector krijgt bijval van Tweede Kamerleden. Met vijf moties vragen zij aandacht voor de zorgwekkende situatie. De nadruk ligt op de gevolgen van de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Maar ze stellen ook kritische vragen over de huidige beleidsinstrumenten die gericht zijn op de energietransitie en de beschikbaarheid van CO2 uit de industrie.

De kans dat deze moties door een Kamermeerderheid worden aangenomen is groot, omdat de indieners lid zijn van de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie.


Reddingsboei

Uitkomst van een recent overleg tussen het glastuinbouwcluster, de banken en het ministerie van LNV is een onderzoek dat op korte termijn moet bepalen of een landelijke borgstellingsregeling het faillissement van glastuinbouwbedrijven kan voorkomen. Een reddingsboei, noemde Adri Bom-Lemstra deze uitkomst van het overleg waar bijna twee maanden op is gewacht.

Daarmee heeft de voorzitter van Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland niets te veel gezegd. De reddingsboei ten spijt, glastuinders blijven voorlopig in het water liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer