Rabobank: kosten melkveehouder stijgen harder dan opbrengst

Rabobank verwacht dat de kosten in de melkveehouderij de komende periode verhoudingsgewijs harder stijgen dan de opbrengst. De historisch hoge melkprijs helpt melkveehouders momenteel nog de kostenstijging in de breedte op te vangen, stelt sectormanager Marijn Dekkers.

Rabobank%3A+kosten+melkveehouder+stijgen+harder+dan+opbrengst
© Persbureau Noordoost

Rabobank presenteerde deze week de melkveeupdate van het eerste kwartaal van 2022. De verwachting is dat de gemiddelde melkprijs in Europa de komende maanden blijft stijgen. Dat heeft te maken met het beperkte zuivelaanbod wereldwijd.


Waar eerder een melkprijsverhoging het effect had dat de melkproductie omhoog ging, blijft dat effect tot nu toe uit. 'Dat heeft alles te maken met de hogere kosten waar melkveehouders wereldwijd mee te maken hebben', stelt sectormanager melkveehouderij Dekkers. 'Dat remt de productie.'


Krachtvoer

Tot nu toe ziet Dekkers dat melkveehouders de kostenstijgingen van onder meer krachtvoer, energie, brandstof en loonkosten in het algemeen goed opvangen door de hogere melkprijs. 'Het profijt dat melkveehouders hebben van de historisch hoge melkprijzen is echter door de hoge kosten veel minder dan je normaal gesproken zou verwachten.'

De invloed van de hogere kosten verschilt volgens hem sterk per bedrijf. 'Bedrijven die het melkvee opstallen, in combinatie met relatief veel voerinkopen en loonwerk, profiteren minder van de hogere prijzen. In individuele gevallen kunnen de kostenstijgingen daarom goed voelbaar zijn.'


Ruwvoer van eigen land

Het loont volgens de sectormanager om ruwvoer van eigen land zo goed mogelijk te benutten en zo te besparen op voerkosten. Besparen op kunstmest kan soms ook een goede 'knop zijn om aan te draaien'. Het zou volgens hem melkveehouders erg helpen als kunstmestvervangers breder ingezet kunnen worden.


De Europese regelgeving is echter nog niet zover dat kunstmestvervangers, gemaakt van dierlijke mest, grootschalig ingezet kunnen worden. 'Dat zou juist nu een mooie en passende oplossing zijn', verzekert Dekkers. Hij verwacht verder dat de handelsbelemmeringen met Rusland minder invloed zullen hebben op de melkveehouderij. 'De banden met Rusland waren eerder al doorgehaald.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer