Koningspaar praat met jonge Friese boeren

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten donderdag Zuidoost-Friesland. Ze lieten zich over de landbouwsector bijpraten door Agrarische Jongeren Friesland op Kaasboerderij De Deelen in Tijnje.

Koningspaar+praat+met+jonge+Friese+boeren
© provincie Fryslân

Voor melkveehouder Hendrik Galema in Hartwerd was het koninklijk bezoek zijn eerste optreden als voorzitter van de Agrarische Jongeren Friesland (AJF). Hij nam maandagavond tijdens de algemene ledenavond van de Agrarische Jongeren Friesland het stokje over van Eke Folkerts die zich bij de NAJK gaat richten op bedrijfsovername. 'Ik val met mijn neus in de boter. Ik maak het waarschijnlijk maar één keer mee dat ik met Willem-Alexander en Maxima kan praten', geeft Galema aan.


De negen bestuursleden van de AJF praatten met de koningin en koning over alles wat de jonge boeren raakt, zoals continuering van de bedrijven, regeldruk, bestrijdingsmiddelen in de akkerbouw en veenweiden. 'We hebben de koning gevraagd om perspectief voor de boeren in de veenweiden. De focus moet liggen op innovatie en niet op opkoop van bedrijven.'
Volgens Galema was Willem-Alexander goed ingelezen en voorbereid. 'Hij gaf aan trots te zijn dat Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld is. Dat is fijn om te weten, dat de koningin en koning trots op ons zijn.'


Waterbed

Ook voor eigenaren Sietse en Hendrika de Jong van Kaasboerderij De Deelen in Tijnje was het een bijzondere dag. Zij mochten het koningsechtpaar rondleiden over hun bedrijf, door de ligboxenstal en de kaasmakerij. 'De koning vroeg naar de melkproductie en het waterbed waar de koeien op liggen. Ze vonden het bijzonder dat wij hier toeristen ontvangen en dat mensen hier alles kunnen zien, dat wij open en transparant zijn.'

Aan het einde van het koninlijk bezoek overhandigde De Jong de koningin en koningin Riperkrite-kaas. Koningin Juliana, de oma van koning Willem-Alexander, kreeg dat 44 jaar geleden van de vader van De Jong toen zij het gebied bezocht. 'Het is een van onze allereerste kazen. We hebben speciaal een naam bedacht toen we het destijds aan Juliana wilden geven. Nu krijgt haar kleinzoon het. Het verhaal is rond.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer