Koninklijk paar bezoekt melkveebedrijf familie Lugtenberg in Olst

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten dinsdagmiddag een bezoek aan het melkveebedrijf van Tom en Ellis Lugtenberg in het Overijsselse Olst. Het bezoek stond in het teken van het vermogen van de regio Salland om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken.

Koninklijk+paar+bezoekt+melkveebedrijf+familie+Lugtenberg+in+Olst
© Tys Hallema

'De koeien zien er heel gezond uit', merkt Koningin Máxima op terwijl Tom Lugtenberg samen met dochter Jolien het koninklijk paar uitleg geeft over het kruidenrijke grasland waarin de koeien grazen.

Het Koninklijk paar toonde zich bijzonder geïnteresseerd in het bedrijf van de familie Lugtenberg en de samenwerking die zij met andere partijen hebben om een eigen zuivelketen op te zetten. Ellis Lugtenberg legde uit hoe dat op Sallandse wijze in z'n werk gaat. 'Er wordt veel aangejaagd en gestimuleerd, maar transitie moet tussen de oren zitten. En het kan alleen met organisatiekracht. Hier in Salland hebben we veel mogelijkheden doordat we elkaar allemaal kennen.'

Collega-melkveehouder Rudie Haarman (tevens afdelingsvoorzitter van LTO Noord) was een van de mensen die in gesprek ging met de koning en koningin over de transitie naar landschapsinclusieve landbouw en de uitdagingen en kansen van het opzetten van een eigen zuivelketen. Hij legde uit dat ze er in Salland niet op zitten te wachten om allerlei regels van bovenaf opgelegd te krijgen. 'Dit is van oudsher al een agrarisch gebied. Onze kracht is samen dingen oppakken. We doen het hiet graag zelf.'


Acht generaties

Op het melkveebedrijf van de familie Lugtenberg staat inmiddels de zevende generatie aan het roer, met de vorige generatie nog dagelijks actief op het bedrijf. 'Ik help elke dag nog mee', was het antwoord van de heer Lugtenberg, de vader van Tom, op de vraag van de Koning of hij nog betrokken was bij de boerderij.

De achtste generatie staat ook al in de startblokken om in de toekomst het bedrijf over te nemen. 'Met een goed verdienmodel is opvolging ook geen probleem', gaf Ellis Lugtenberg het Koninklijke bezoek aan het einde van het bezoek nog mee.

Een einde dat van de koning en koningin trouwens nog best wat langer had moeten duren. Want juist toen Koning Willem-Alexander een gesprek wilde aangaan over de melkquota, kreeg hij van zijn medewerkers te horen dat het echt tijd was om te gaan. 'We hebben echt gewoon veel te weinig tijd', verontschuldigde de koning zich voordat Máxima en hij naar de volgende stop van hun bezoek werden gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer