Poolse kunstmeststrooier blinkt uit in prijs-kwaliteitverhouding

Wim Vogels uit het Limburgse Buggenum importeert met zijn handelsbedrijf Vogels-Mulder Machine Trade (Vomumatra) al zeven jaar machines uit Polen. De in Nederland nog onbekende namen als Agro-Tom, Rolmako, Hantpol en DA Landtechnik blijken degelijk van constructie. Nieuw is de Agro-Tom-kunstmeststrooier.

Poolse+kunstmeststrooier+blinkt+uit+in+prijs%2Dkwaliteitverhouding
© Frits Huiden

'In Polen weten ze wat goed staal is en gebruiken ze goede en onderhoudsvrije lagers, zoals van FKL. De machines zijn gestraald en gecoat. Vaak maken ze bekende merken na met een kwaliteit die niet minder is, maar wel minder kost', legt Vogels, zelf ook akkerbouwer uit.

'Ik kan de prijs laag houden omdat ik rechtstreeks werk. Er zijn bij in- en verkoop geen tussenpersonen, dealerbedrijven en vertegenwoordigers. Niemand hoeft er dus marge van te pakken', licht de ondernemer toe.


Degelijk

'Service is amper nodig omdat het degelijk spul is. Eventuele slijtonderdelen zijn universeel en kun je overal krijgen. Elke smid kan mijn machines maken. Ik rij zelf ook niet overal heen en leg geen grote voorraden aan. Een machine wordt vaak direct vanaf de vrachtwagen uit Polen op het erf van de klant gelost.'

In Polen weten ze wat goed staal is en gebruiken ze goede en onderhoudsvrije lagers

Wim Vogels, Vomumatra in Buggenum

De inruilwaarde is van nieuwe merken is vaak moeilijk in te schatten, maar daar hecht Vogels geen waarde aan. 'Dat is alleen maar vermogen dat vastligt en misgelopen rente. Het merk is niet het belangrijkste, maar of een machine goed en degelijk in elkaar zit.'


Niet-kerende grondbewerking

De ondernemer kiest vooral machines voor niet-kerende grondbewerking met weinig elektronica. Zo verkoopt hij woelers, schijveneggen, cultivatoren en zaaibedbereiders. Daarbij verhandelt hij ook een kistenkantelaar, 12 volts granulaatstrooiers en sinds kort de Agro-Tom-kunstmeststrooier.

'Boeren vragen zich af of de strooier wel goed strooit. Daarom heb ik hem laten testen door het bedrijf Dynatest dat ooit is opgericht door meststoffenleverancier DSM Agro', zegt Vogels.


Strooitabellen

De strooier is voorzien van strooitabellen en een handleiding voor de afdraaiproef. Hij is verkrijgbaar met bakinhouden van 1.200, 1.800 en 2.500 liter. De twee strooischijven halen een strooibreedte van 28 tot 30 meter. 'Hij heeft veel weg van een Rauch- en Amazone-strooier', vindt de ondernemer.


De twee strooischijven halen een werkbreedte van 28 tot 30 meter.
De twee strooischijven halen een werkbreedte van 28 tot 30 meter. © Frits Huiden

De Agro-Tom-strooier is er niet als weegstrooier, maar is wel up-to-date met ledverlichting, breedtemarkering, een afdekzeil dat hand-matig is om te klappen en een limiter om naar de kant toe te strooien.


CE-markering

De strooier is prima afgewerkt, heeft ronde vormen om makkelijk te reinigen en een goede afdichting tegen bevuiling van de trekker. In de bak met kijkglas en boven elke schrijf is een eigen uitloop, zoals het hoort een pendelend roerwerk met een roosters tegen kluiten. 'Uiteraard zit er ook een CE-markering op, garantie en wordt er alleen met factuur betaald', zegt Vogels.

De meest kale strooier met 1.200 liter inhoud kost 3.900 euro en de meest compleet uitgevoerde 2.500 liter-uitvoering kost 10.000 euro. Dat is zomaar 50 procent minder dan de gangbare merken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer